Majitele dánské ponorky obviní z vraždy švédské novinářky

Dánští prokurátoři obviní z vraždy Petera Madsena - majitele dánské ponorky, na jejíž palubě zemřela švédská novinářka Kim Wallová. Bezhlavé tělo se našlo v moři u Dánska a podle testů DNA skutečně patří žurnalistce.

Wallová psala o Madsenově ponorce reportáž. Na palubu nastoupila 10. srpna. Amatérský konstruktér nejprve tvrdil, že sice na jeho plavidle byla, ale vysadil ji v Kodani. Ponorka později ztroskotala, Madsen se zachránil a Wallová byla od té doby nezvěstná. Ve vraku její tělo nalezeno nebylo.

Madsen následně výpověď změnil, když přiznal, že na palubě „došlo k nehodě“. Podle vyšetřovatelů stroj potopil záměrně, když se po žurnalistce začalo pátrat. Policie ho nejprve obvinila z neúmyslného zabití, teď to chce ovšem změnit na vraždu. Zohavené tělo se našlo na pláži u Kodaně.

  • Třicetiletá Wallová studovala na pařížské Sorbonně, na Londýnské ekonomické škole (LSE) a na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, kde získala v roce 2013 magisterský titul v oboru žurnalistiky. Psala mimo jiné pro list The New York Times, The Guardian nebo pro časopis Time.
Švédská novinářka Kim Wallová
Zdroj: Reuters

Přibližně 40tunové a 18 metrů dlouhé plavidlo UC3 Nautilus bylo největší amatérsky postavenou ponorkou na světě. Nešlo přitom o jediný Madsenův projekt. Šestačtyřicetiletý muž nejprve postavil malou ponorku Freya a po ní větší ponorný člun Kraka.

Spolu s Kristianem von Bengstonem, jenž dříve pracoval pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), také inicioval vznik sdružení amatérských nadšenců, které se pokouší dostat do vesmíru člověka.

Vydáno pod