Je levný a emoce mu nejsou cizí. Japonce vyprovodí na věčnost robotický kněz

Japonci představili humanoidního robota Peppera – buddhistického kněze, jenž umí zpívat a hrát na bubínek na pohřbech. Lidé díky němu mohou ušetřit za smuteční ceremonii. Robot umožňuje i živý přenos pro nepřítomné pozůstalé.

V Japonsku slouží roboti Pepper od roku 2015 jako společníci, pomocníci pro seniory, baviči, ale i sexuální partneři. Přes metr vysocí roboti s kulatou bílou hlavou byli nasazeni do obchodů se sushi, letišť, nemocnic nebo bank. Zatím se jich prodalo asi 10 tisíc kusů.

Nové využití robota je poměrně bizarní – pohřebního Peppera, který umí jako první na světě vyčíst emoce, ukázala na tokijském veletrhu Life Ending Industry Expo firma SoftBank Group. Díky novému softwaru umí robot počítačovým hlasem zpívat buddhistické sútry a přitom se doprovází hrou na bubínek.

Robotický buddhistický kněz Pepper
Zdroj: ČTK/AFLO/Rodrigo Reyes Marin

Software, který dokáže zpívat, vytvořil pro firmu Nissei Eco a robota Peppera neznámý výrobce plastů. Na veletrh dorazil i živý buddhistický kněz Tetsugi Matsuo, který zkoumal, jestli stroj může „mít srdce“, což je podle něj základ víry.

Protože japonská společnost stárne a počet obyvatel klesá, snižuje se i finanční podpora, kterou od svých obcí dostávají buddhističtí kněží v rámci tradičního systému danka. Duchovní jsou pak nuceni hledat práci na poloviční úvazek mimo své kněžské povinnosti.

Drahé japonské odcházení

Pohřební robot by tak mohl zastoupit nepřítomného kněze. Vyšel by i levněji – pohřby jsou totiž v Japonsku drahá záležitost. Zatímco živému knězi je třeba dát 240 tisíc jenů (49 tisíc korun), za pronájem robota se účtuje pouze 50 tisíc jenů, řekl agentuře Reuters Mičio Inamura, poradce společnosti Nissei Eco.

Některé chrámy v Tokiu, kde jsou pohřby extrémně drahé, vytvořily zařízení s technologií IT, která dokáže pomocí panelů s dotykovým displejem ukládat tisíce uren.

Inteligentní Pepper je v Japonsku k dostání od června 2015. Vyroben byl speciálně na zakázku společnosti SoftBank Mobile a podle svých tvůrců dokáže s lidmi konverzovat, samostatně se pohybovat a vnímat lidské emoce.

Na projevy člověka umí odpovědět – kupříkladu se dotyčného snaží rozveselit zahráním jeho oblíbené písničky nebo vyprávěním vtipu.

Inteligentní robot Pepper
Zdroj: ČTK/AP/Shizuo Kambayashi