Ze stáje pro slony do fraku. V Británii oživují 100 let starý bombardér Airco D.H.9

Oprava slavného stoletého bombardéru Airco D.H.9 (zdroj: ČT24)

Na přelomu července a srpna 1917 se na západní frontě tvrdě bojovalo nejen na zemi, ale i ve vzduchu. Britskému letectvu tehdy výrazně pomohl letoun Airco D.H.9. Sto let starý stroj se nyní snaží zprovoznit v britském Válečném muzeu v Duxfordu.

Technologická novinka Airco D. H. 9 mimo jiné zbavovala v roce 1917 posádku povinnosti vyhazovat bomby z letounu ručně. „Tato nová generace bombardérů prostě není navržena k podpoře bitevních polí, k podpoře pozemních operací, ale aby přenesla válku na území nepřítele, aby se dostala dál za bojiště,“ konstatoval historik Carl Warner.

Práce na oživení sto let starého stroje už zabrala přes 60 tisíc hodin. Většinu tvoří původní díly. Získat originální exemplář přitom nebylo vůbec jednoduché. Britská vláda po první světové válce darovala letouny zemím Commonwealthu, přičemž stroj skončil v letním sídle indického mahárádži.

„Veškeré zařízení z něj bohužel vyndali a letadlo umístili do stáje pro slony,“ podotkla Janice Blacková, která se s manželem rozhodla letoun od maharádži odkoupit.

Bombardér v původním stavu
Zdroj: ČT24

„Dovolili nám odjet do pouště, kde se nachází jejich letní sídlo, kde jsme si mohli letadlo prohlédnout. Když jsme vešli dovnitř, museli jsme si doslova takhle svítit lampami, protože tam nefungovala elektřina. Vypadalo to, jako bychom byli na archeologické expedici,“ vzpomíná žena.

Novým vlastníkům se přes všechny nesnáze podařilo stroj opravit – k nebi by měl vzlétnout do konce roku.