Golf, rybaření nebo túra po horách. Světoví lídři dbají na svou image i na dovolené

Světoví lídři dbají na svou image i na dovolené (zdroj: ČT24)

Prázdninová destinace je pro politiky součástí jejich pověsti. Ať už své letní aktivity dávají na odiv nebo se naopak snaží veřejnosti uniknout, vždy o nich jejich výběr něco vypovídá.

Zatímco ve Spojených státech se dovolená u politiků příliš nenosí, v Rusku obyvatelé kvitují, že si jejich představitelé odpočinou a naberou síly.

Na veřejnost se pak dostávají momentky z dovolených. „Většinou je to připravená scénka, podléhá to přece jen nějakému protokolu. Fotografie z dovolených odpovídají té image politiků, kterou dlouhodobě mají,“ tvrdí konzultantka Institutu politického marketingu Alžběta Králová.

Trump na golfu bez pravidel

Americký prezident Donald Trump volí jako odpočinek hru ve svém golfovém klubu v New Jersey. Přestože ještě před rokem za dovolenou a golf svého předchůdce kritizoval a v kampani sliboval, že on sám si prázdniny nedopřeje.

„Budu celou dobu pracovat pro vás, nebudu mít čas na golf, to mi věřte,“ tvrdil prezidentský kandidát Trump.

Donald Trump
Zdroj: ČT24/kaš

Podle amerických médií si ale za srovnatelný počet dní od prvního zvolení vzal dvakrát víc volna než Barrack Obama v roce 2009. Trump ale podle svých slov ani mimo Washington neodpočívá.

„Pracuji v Bedminsteru v New Jersey kvůli dlouhodobě plánované opravě Bílého domu. Nejsem na dovolené, ale pořád pracuji,“ brání se prezident.

Média dnes rozebírají mimo jiné Trumpův golfový styl. Podle spoluhráčů hraje rychle a detaily, stejně jako pravidla hry, pro něj nejsou podstatné.

„Když jezdí vozíkem přes green nebo si napočítá 3 údery, když jich bylo nejmíň 5… To je prostě den na golfu s Trumpem,“ říká jeho spoluhráč Rick Reilly.

Odvážný dobrodruh Putin

Ruský prezident Vladimir Putin si dovolenou užívá pod dohledem kamer. S ministrem obrany letos rybařil v Tuvinské republice Ruské federace na hranicích s Mongolskem.

Image dobrodruha si vládce Kremlu pečlivě buduje i ve čtyřiašedesáti letech. Prezidentské volby budou na jaře a záběry, na kterých Putin předvádí svou fyzickou zdatnost, mu přidávají body k už tak vysoké popularitě. Kritici proto často mluví až o kultu osobnosti.

Vladimir Putin na dovolené
Zdroj: ČTK/ZUMA/Alexei Nikolsky

U političek se stále hodnotí outfity

Image klidné a uvážlivé političky v čele Německa odpovídá i výběr dovolené. Angela Merkelová pravidelně jezdí s manželem na tři týdny do italských Alp. Na tom nic nemění už léta. Opakovaně navíc volí i stejný outfit.

Britská premiérka Theresa Mayová je prvním lídrem Británie, který si vzal třítýdenní dovolenou od doby Tonyho Blaira. Strávila ji stejně jako její německá kolegyně v Itálii, u Lago di Garda. Bulvár vzápětí upozornil, že premiérka pověstná svými extravagantními lodičkami, se tentokrát oblékla v řadovém řetězci.

Theresa Mayová s manželem na dovolené
Zdroj: ČTK/AP/Antonio Calanni