USA ani KLDR neustoupí ani o píď. Severokorejci hrozí odplatou za vojenské manévry

KLDR i USA stupňují nepřátelskou rétoriku (zdroj: ČT24)

Severní Korea a USA se dostaly do sporu na poli OSN ohledně svých vojenských aktivit. Zástupce Pchjongjangu zdůraznil, že jeho země nehodlá jednat ohledně využívání jaderných zbraní. KLDR navíc hrozí „nelítostnou odplatou“ za probíhající americko-jihokorejské vojenské cvičení. USA mezitím uvalily sankce na desítku čínských a ruských organizací a šestici osob, které podle nich přispívají k vývoji jaderného programu KLDR.

„Ministerstvo financí bude nadále zvyšovat tlak na Severní Koreu tím, že bude cílit na ty, kteří podporují vývoj jaderného a balistického programu, a izoluje je od amerického finančního systému,“ uvedl americký ministr financí Steven Mnuchin.

„Je nepřijatelné, aby tyto osoby nebo podniky v Číně, v Rusku nebo jinde umožňovaly Severní Koreji generovat příjmy využívané k vývoji zbraní hromadného ničení,“ dodal.

Opatření Washingtonu se mimo jiné týkají tří čínských společností, které jsou podle americké vlády odpovědné za dovoz severokorejského uhlí za téměř půl miliardy dolarů. Ruské subjekty se podle ministerstva podílely na poskytování ropy KLDR.

Severní Korea mezitím Spojené státy obvinila, že při vojenském cvičení používají blíže nespecifikované „smrtící“ zbraně a že nacvičují atentát na vůdce Severní Koreje Kim Čong-una.

„Nikdo nemůže zaručit, že tyto obrovsky početné síly nezahájí skutečnou válečnou akci v této době, kdy vojenské napětí na Korejském poloostrově dosáhlo extrémní výše,“ píše se v prohlášení severokorejské vlády.

Počítačově simulovaného vojenského cvičení se účastní 17 500 amerických a 50 tisíc jihokorejských vojáků. Manévry potrvají do 31. srpna.

V USA i v Jižní Koreji v poslední době zaznívají hlasy, které vyzývají k tomu, aby manévry nebyly tak rozsáhlé nebo aby byly odloženy. Velitelé americké armády, včetně velitele amerických sil v Pacifiku admirála Harryho Harrise, to ale odmítli.

Podle nich jsou manévry klíčové pro spojence, aby byli připraveni čelit neskrývaným hrozbám ze strany Severní Koreje. Ustoupit přitom nehodlá ani Pchjongjang. Severokorejský diplomat Ju Jong-čchol na úterní konferenci o odzbrojení pořádané pod záštitou OSN prohlásil, že KLDR nehodlá o svém jaderném arzenálu vyjednávat.

„Opatření přijatá Severní Koreou posílit svůj jaderný arzenál a vyvíjet mezikontinentální rakety je ospravedlnitelným a legitimním prostředkem sebeobrany tváří v tvář stávajícím očividným hrozbám,“ uvedl. „Dokud bude americká nepřátelská politika a jaderná hrozba ostatními akceptována, KLDR nebude o svých obranných jaderných prostředcích jednat,“ dodal.

Severokorejský vyslanec se tak vyjádřil poté, co americký diplomat Robert Wood na konferenci prohlásil, že prioritou prezidenta Donalda Trumpa je chránit USA a jejich spojence proti rostoucí hrozbě ze strany KLDR.