Nové jméno kvůli starému rasismu. Ulice, kde stojí stadion klubu Red Sox, se možná přejmenuje

Události: Ulice, kde stojí stadion Red Sox, možná změní jméno. Kvůli éře rasismu (zdroj: ČT24)

Po Kansas City, kde vandalové poničili památník konfederace, se symbolů rasově nerovného přístupu chtějí zbavit i další americká města.

Do nebývale vyhrocené debaty posledních dnů o tom, jak zacházet s místy, která někomu mohou evokovat éru rasismu, vstoupil i slavný baseballový tým z Bostou Red Sox. Jeho stadion stojí v ulici pojmenované v roce 1977 po dlouholetém majiteli klubu Tomu Yawkeyem.

„Pokud se někdo v naší komunitě cítí nesvůj kvůli symbolu, který připomíná minulost, je naší povinností alespoň tu záležitost prozkoumat a to taky učiníme,“ zavázal se prezident Red Sox Sam Kennedy.

  • Podle lidskoprávní organizace Southern Poverty Law Center (SPCL), která vznikla v roce 1971, se po občanské válce ve veřejném prostoru objevilo nejméně 1503 pomníků uctívajících Konfederaci. Jsou mezi nimi sochy, památníky, vlajky, ale i jména škol, měst a mostů. V šesti amerických státech mají dokonce svátky, které se vážou ke Konfederaci.

Klub má sice v názvu „červený“, dekády byl ale jen bělošským týmem. Stejně jako byl baseball bělošským sportem. Za vedení Yawkeyho se Red Sox stali až posledním týmem v nejvyšší lize, který mezi sebe vzal černošské hráče.

Tom Yawkey
Zdroj: ČT24/Baseballová síň slávy

Yawkey, kterému klub patřil mezi lety 1933 až 1976, například po druhé světové válce odmítl Jackieho Robinsona, prvního Afroameričana mezi elitními kluby a velkou hvězdu. A i když později černoši za tým nastupovali, neměl Boston pověst místa, kde by se s nimi zacházelo úplně nejlíp.

Později v dresu Red Sox nastoupili hráči s afroamerickým i dominikánským původem, například David Ortiz, Pedro Martinez a Jim Rice.

Za záměrem přejmenovat Yawkeyho ulici stojí sám majitel klubu John Henry. Nechce, aby adresa tuto stinnou stránku minulosti týmu připomínala. A možná se přejmenuje i sousední železniční zastávka.

Henry se snažil otázku přejmenování ulice probrat už s předchozí administrativou v Bostonu, ti o to ale nestáli. „Jméno ulice mi neustále připomíná, že je naší prací zajistit, aby byl klub nejen multikulturní, ale abychom se zasazovali o další správné věci,“ řekl Henry listu Boston Herald.