Ital, Belgičanka, Američan... Zemřeli při procházce s rodinou nebo přáteli

Policie dál vyšetřuje okolnosti série útoků na španělském pobřeží. Počet obětí se prozatím zastavil na čísle 14, několik dalších z více než stovky raněných je ale dál ve vážném stavu. Incident v Barceloně a Cambrils zasáhl turisty původem z mnoha koutů světa – od Francie přes Čínu až po Kubu.  Není ale jasné, zda jde v jednotlivých případech o mrtvé, či zraněné.

Útoky – bez detailů o úmrtích či zraněních – postihly  obyvatele Francie, Německa, Španělska, Nizozemska, Argentiny, Venezuely, Belgie, Austrálie, Maďarska, Peru, Rumunska, Irska, Řecka, Kuby, Makedonie, Číny, Itálie a Alžírska.

Podle španělských médií zemřelo také několik dětí. Prozatím nejmladší obětí je tříletá holčička, která podlehla zraněním krátce po převozu do nemocnice. Francouzské úřady potvrdily, že 26 jejich občanů bylo zraněno, 11 z nich je ve vážném stavu.

Lidé shromáždění v Cambrils
Zdroj: Reuters

Brit zažil po Manchesteru další úder teroristů

Britská zahraniční kancelář prozatím nezískala potvrzené zprávy o zabitých nebo zraněných. Třicetiletý Brit Chris Pawey, který přežil útok v Manchesteru, byl zrovna na návštěvě ve Španělsku a nacházel se poblíž, když do davu lidí vjela dodávka. Serveru Manchester Evening News sdělil, že nemůže uvěřit tomu, že ho zastihl již druhý teroristický útok za méně než šest měsíců.

V místě se nacházela také britská herečka Laila Rouass, která se ukryla do mrazáku jedné z místních restaurací. Odtud sdílela informace o aktuálním dění přes sociální síť Twitter.

První oběti identifikovány

Ital Bruno Gulotta byl znám jako první oběť incidentu. Ve Španělsku byl s rodinou na dovolené. Když se s rodinou procházel turisticky vyhledávanou ulicí Las Ramblas, najednou se přiřítilo auto s teroristy. Vůz zasáhl otce rodiny, zatímco jeho manželka s ročním dítětem na hrudi popadla staršího pětiletého syna a utíkala s nimi pryč od místa vražedného střetu. Bruno Gulotta na místě zemřel.

Dalším identifikovaným Italem, který útok nepřežil, je Luca Russo.  Pětadvacetiletý mladík jel do Barcelony se svou přítelkyní. Ta podle prvních informací vyvázla se zraněním a není ve vážném stavu.

Úřady zatím potvrdily tři španělské oběti. Čtvrteční noc nepřežil 57letý Francisco Lopez Rodriguez, detaily o jeho spoluobčanech nejsou známy. Do smutného seznamu přibyla i Belgičanka Elke Vanbockrijcková, která byla ve městě na dovolené s manželem a jejich dvěma syny.

Další potvrzenou obětí je Američan, přičemž další americký občan – Jared Tucker – je od incidentu pohřešovaný.

Pietní místo obětí
Zdroj: Reuters

Rodina z Austrálie pohřešuje sedmiletého chlapce

Australská rodina hledá sedmiletého chlapce, který se při teroristickém útoku ztratil. Chlapec Julian a jeho matka Jom přijeli do Barcelony na svatbu. Když procházeli městem, propukl chaos a chlapec s matkou se od sebe odloučili.

Dědeček Juliana poté žádal na Facebooku o pomoc s hledáním svého vnuka. Napsal, že se chlapec ztratil a jeho matka je pravděpodobně hospitalizována v nemocnici. Je prý ve vážném, ale stabilizovaném stavu.

Vydáno pod