Řecké ostrovy v plamenech. Na Zakynthosu platí výjimečný stav

Už několik dnů bojují hasiči s rozsáhlými požáry v Řecku. Zasaženy jsou oblasti kolem Atén, na Peloponésu i na jónských ostrovech Kefalonie a Zakynthos, kde byl vyhlášen výjimečný stav. Oheň zničil tisíce hektarů lesa. Situace se ale pomalu uklidňuje.

Hasiči bojují s plameny na devadesáti místech po celé zemi. Tři největší z nich se požárníkům podařilo dostat pod kontrolu.

Na Zakynthosu, hojně navštěvovaném turisty, místní úřady vyhlásily mimořádný stav. Podle řeckého ministra spravedlnosti Stavrose Kontonise byl oheň založen úmyslně. „Jde o organizovaný plán, o tom není pochyb,“ tvrdil ve státní televizi.

V aténské oblasti je stále nasazeno kolem 400 hasičů a vojáků, kterým pomáhá pět cisternových letadel a šest vrtulníků. Odpoledne má v oblasti vanout vítr o rychlosti v nárazech až 50 kilometrů v hodině.

Úřady zatím nemají představu o rozsahu dosavadních škod. Oheň zničil stovky hektarů borového lesa a dalších porostů a nejméně pět venkovských rezidencí vzdálených asi 50 kilometrů severovýchodně od centra Atén. Krátce v ohrožení bylo o víkendu i turistické středisko Kalamos.  

Na Peloponésu oheň způsobil škody mimo jiné na zemědělské úrodě hlavně v oblastech, které byly již zasaženy požárem v roce 2007, kdy zahynulo 77 lidí.

Řečtí hasiči v obavách, že požáry nezvládnou, v úterý požádaly o případnou pomoc několik evropských zemí. Hasiče přislíbil ale jen Kypr. Francie a další státy pomoc na jihozápadě Evropy odmítly.

Již začátkem srpna plameny zničily asi 2000 hektarů na ostrově Kythéra a v následujících dnech hořelo na třech dalších místech.

Velké požáry postihly letos Portugalsko, bojuje s nimi Itálie i Chorvatsko.