IS zavedl povinnou vojnu, před účastí ve svaté válce prchají tisíce Syřanů

Islámský stát (IS) vyhlásil pro Syřany povinnou účast ve svaté válce. Podle agentury AFP jim dal týden na to, aby se zapsali v náborových kancelářích a vstoupili do oddílů IS. Radikálové ovládají téměř celou východní provincii Dajr az-Zaur. Lidé odtamtud prchají po tisících.

IS obsadil provincii Dajr az-Zaur v roce 2014. Radikálové oznámili novinku během pátečních svátečních modliteb. „IS nám řekl, že účast na džihádu (svaté válce) teď bude povinná. Většina mladých to ale odmítla, takže nás tisíce uprchly,“ řekl Mahmúd Alí, který utekl z vesnice u provinčního střediska Dajr az-Zauru.

Mnozí skončili v táboře pro uprchlíky v sousední provincii Hasaká na severovýchodě Sýrie. Pro asi 7100 běženců je k dispozici 400 stanů označených logem Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Je mezi nimi sice vidět ženy i děti, ale hlavními obyvateli jsou mladíci.

Osmadvacetiletý uprchlík Muhammad Saláh řekl, že radikálové začali dělat domovní prohlídky a odváděli muže násilím. Ty, kteří se vzpouzeli, zatkli. Další z uprchlíků řekl, že radikálové nováčkům poskytli měsíční výcvik a pak je poslali do boje.

Mnoha lidem se nepodařilo uprchnout a zůstali na území radikálů. Třiadvacetiletý uprchlík Ahamd Ábid tvrdí, že jeho patnáctičlenná rodina musela za možnost odejít zaplatit a stálo ji to dva miliony syrských liber (86 tisíc korun).

IS přišel o své postavení v Iráku a ztrácí pozice také v Sýrii. Po vytlačení z provincie Aleppo bojuje o udržení v Rakká a ztrácí pozice také v Homsu. Rusko, které je spojencem syrské vlády, se domnívá, že se IS mobilizuje, aby udržel Dajr az-Zaur. Teprve prohra v této provincii bude podle Moskvy skutečnou porážkou IS.

V provinciích Rakká a Hasaká je množství táborů pro uprchlíky a Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) tento týden konstatoval, že ve čtyřiceti z nich lidé žijí v „hrozných podmínkách“. „Ty stany jsou doslova v poušti, denně lidi ohrožují hadi a štíři. Děti si hrají v toxických odpadcích, myjí se v nakažené vodě, kterou i pijí,“ sdělila mluvčí MVČK Ingy Sedkyová.