Kam zmizela vdova po čínském disidentovi Liou Siao-poovi? Peking mlčí

Kam zmizela vdova po čínském disidentovi Liou Siao-poovi? Peking mlčí (zdroj: ČT24)

Její manžel byl nejznámějším čínským disidentem. Po smrti nositele Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poa teď nahání strach čínským úřadům jeho vdova Liou Sia. Od pohřbu manžela, který v červenci podlehl rakovině jater, o ní nejsou žádné zprávy. Podle přátel ji tajná policie drží na neznámém místě.

Komplex, ve kterém Liou Sia bydlí, hlídají policisté v civilu, kteří odhánějí zahraniční novináře.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT

Obavy o její osud mají přátelé i ochránci lidských práv ze zahraničí. Od pohřbu ji neviděli. Americký právník Jared Genser, který pár zastupuje, obviňuje čínské úřady a poslal formální stížnost OSN.

Přátelé pětašedesátileté Liou Sia tvrdí, že ji po pohřbu tajná policie odvezla i s bratrem do provincie Jün-nan. Obvyklý způsob, jakým Čína uklízí disidenty, když se o ně zajímá zahraničí. Strachují se o její psychiku - z posledních básní je totiž zjevné vyčerpání.

„Chtějí jí zabránit v kontaktu s místními lidmi a zároveň znemožnit, aby spáchala sebevraždu nebo držela hladovku,“ říká čínský disident Hu Ťia.

Podle příbuzných je Liou Sia zpátky v Pekingu, ale na neznámém místě, bez telefonu a internetu. Čínské úřady se opakovaně vyhýbají odpovědi a trvají stále na tom, že je Liou volná, avšak smutek ze smrti manžela jí nedovolí setkat se s přáteli ani právníkem.

Diplomatický tlak EU a USA

Básnířka Liou Sia se sice neangažuje politicky, ale přesto byla od roku 2010 pod dohledem úřadů a byla držena v domácím vězení, a to aniž by sama byla někdy odsouzena či obviněna z některého z trestných činů.

Země Evropské unie, Spojené státy i Austrálie již v minulosti apelovaly na Peking, aby nechal Liouovu ženu odjet. „Několikrát jsme vyzývali, aby byl paní Liou umožněn svobodný pohyb a komunikace s okolním světem. Pokračujeme v těchto výzvách a očekáváme, že jako svobodná občanka bude smět opustit Čínu, pokud si to přeje,“ uvedl pro ČT William Fingleton, mluvčí zastoupení EU v Pekingu.