Kvůli požáru bylo na Korsice evakuováno skoro tisíc lidí, hlavně turistů

Zhruba 880 lidí, zejména turistů, muselo být v noci na sobotu evakuováno na severu francouzského ostrova Korsika kvůli požárům, které zachvátily oblasti o rozloze asi 2000 hektarů. Informovala o tom agentura AFP. Žádné oběti na životech nejsou v této souvislosti hlášeny.

Hasiči zasahovali zejména v severním výběžku ostrova. Oheň se tam rozšířil ve čtvrtek a v pátek. Na pobřeží je situace stabilizovaná, dál ale hoří v okolí obce Sisco, která leží ve vnitrozemí. V boji proti živlu je tam nasazeno 230 požárníků a tři protipožární letadla. Požár zasáhl oblast o rozloze asi 1800 hektarů.

Téměř 900 lidí tak muselo být z této oblasti kvůli plamenům evakuováno. Úřady hlásí 202 evakuovaných v osadě Pietracorbara, 500 z nedalekého kempu A Casaiola, dále 180 turistů z kempu v obci Sisco a několik desítek turistů na populární stezce GR20, která ostrovem prochází ve směru od severu k jihu. „(V pátek večer) jsme začali evakuovat všechny obyvatele kempu, aby se nenadýchali kouře,“ řekla vedoucí kempu A Casaiola.

Hasičům se podařilo zabránit v dalším šíření plamenů, úplně pod kontrolou je ale zatím nemají. Situace se zlepšila díky zmírnění větru, který den předtím v nárazech dosahoval rychlosti až 120 kilometrů v hodině.

Požár na Korsice
Zdroj: Facebook/Florianne Amblard/Reuters

Poslední požár strávil 200 hektarů v neobydlené oblasti na severozápadním pobřeží. Hasiči se během sobotního dopoledne snažili zabránit tomu, aby se plameny rozšířily do lesa.

Francouzské úřady veřejnost opakovaně varovaly před nebezpečím požárů na severu Korsiky a v departementu Var, který leží na pobřeží jihovýchodní Francie mezi městy Marseille a Nice.

Požáry nadále trápí i Portugalsko

V Portugalsku bylo v noci nasazeno přes 2000 hasičů, kteří likvidovali více než desítku požárů, z nichž polovina byla označena za velmi vážné. Nejvíce se potýkali se dvěma požáry u měst Abrantes a Alvaiázere ve středním Portugalsku, během sobotního odpoledne ale dostali oba pod kontrolu.

Oheň, který sužoval okolí Abrantesu od středy, v pátek večer notně zesílil, což vyvolalo paniku mezi obyvatelstvem, zejména v obci Rio de Moinhos. Požár byl uhašen v sobotu krátce po poledni, oznámil úřad civilní ochrany. Přes 500 hasičů, na dvě stovky požárních vozů a tři helikoptéry zůstávají na kopcích severně od města pro případ, že by začalo znovu hořet.

Zlikvidován byl i požár, který vypukl v pátek u města Alvaiázere. Přes 200 hasičů, 80 požárních aut a jeden protipožární letoun jej už jen dohašují.

„V pátek jsme zaznamenali největší počet lesních požárů za jediný den (od počátku roku),“ řekla Patricia Gasparová z úřadu pro civilní ochranu. Upřesnila, že propuklo 220 požárů. 

Nejméně do pondělí platí čtvrtý z pěti stupňů, které určují vážnost situace: podle předpovědi počasí budou v centrální části země teploty až 40 stupňů Celsia a silný vítr.