Migranti si oblíbili Španělsko, země hlásí oproti loňsku trojnásobný nápor

Španělsko se dostává do popředí zájmu uprchlíků z Afriky. Jejich počet se letos oproti stejnému období loňského roku ztrojnásobil a přiblížil se počtu lidí směřujících do Řecka. Informovala o tom Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Do Španělska se letos do začátku srpna dostalo přes Středozemní moře už 8385 přistěhovalců, zatímco do Řecka 11 713. Důvodem této změny může být přesvědčení mezi migranty, že cesta na Iberský poloostrov je bezpečnější.

Loni ve stejném období do Španělska dorazilo přes moře téměř 2500 lidí, do Řecka přes 160 tisíc. Prudký pokles příchodu lidí do Řecka umožnila dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem a kontrole hranic výměnou za evropskou finanční výpomoc Ankaře k hrazení nákladů na pobyt imigrantů na tureckém území.

Stabilní je příchod přistěhovalců do Itálie. Letos tam dorazilo více než 96 tisíc lidí, zatímco za stejné období loni skoro 100 tisíc. Zpráva IOM přichází den poté, co se v médiích objevily záběry výsadku desítek afrických uprchlíků na pláži v jižním Španělsku.

Mnohem víc než skutečných migrantů je těch, kdo o ní jen uvažují

Mezinárodní organizace pro migraci monitoruje i dlouhodobější trendy. Podle zprávy IOM, která měřila globální migrační potenciál v letech 2010 – 2015, sice velký počet lidí na světě vyjadřuje obecnou touhu migrovat (710 milionů), mnohem méně lidí ale skutečně plánuje nebo se připravuje na migraci v následujících 12 měsících. Třetina respondentů, kteří se výzkumu IOM zúčastnili, se chtěli přestěhovat do rozvojové země. Preferují Evropu nebo Severní Ameriku, nejpopulárnější destinace jsou USA, UK, Saúdská Arábie, Francie, Kanada, Německo a Jižní Afrika.

IOM ve zprávě také sestavil profil potenciálního migranta - dospělí, kteří plánují migrovat, jsou nejčastěji muži, jsou mladí, svobodní, žijí v urbanizovaných oblastech a mají dokončené alespoň sekundární vzdělání.