V Bangladéši se ročně utopí tisíce dětí. Britská charita proto otevřela kurzy plavání

Horizont ČT24: Kurzy plavání pro malé Bangladéšany (zdroj: ČT24)

V bangladéšských rybnících a deltách řek se každým rokem utopí až 18 tisíc dětí a mladistvých. Většina z nich neumí plavat. Situaci se snaží napravit britská charita, která začala s mladými neplavci v nejchudších částech Bangladéše pracovat.

Samela Begumová přišla o dva syny. Společně utonuli v řece nedaleko Dháky. Při neštěstí zemřel i její synovec, který se topící se chlapce pokusil zachránit. Proti silnému proudu ale neměli šanci. „Ztratila jsem své syny. Doufám, že nikdo nic takového nezažije. Doufám, že všichni naučí své děti plavat,“ říká Begumová.

Právě utonutí je v Bangladéši nejčastější příčinou úmrtí mladistvých. „Většina rodin na venkově žije v blízkosti vodních ploch. Vysoký počet vodních útvarů je tak prvním důvodem, proč se děti tolik topí,“ vysvětluje ředitel Centra prevence a výzkumu úrazů Aminur Rahman.

Dalším faktorem je vysoké procento neplavců. Napravit se to snaží britská charita, která ve vesnicích střední části Bangladéše nabízí kurzy plavání. „Když se naučí plavat, jsou sebevědomější. Ti, co se vody báli, se už nebojí. Teď z nich čiší síla a kuráž,“ říká instruktorka Mukta Tarafderová na konto svých žáků.

Bangladéšané při kurzu plavání
Zdroj: ČT24

Nezbytnou součástí kurzů je fyzický trénink na souši, po které samozřejmě následuje výuka přímo ve vodě. „Neučíme děti, aby se z nich stali skvělí závodní plavci. Jedná se čistě o prevenci proti utopení. Chceme zajistit, aby naše děti byly v bezpečí,“ tvrdí specialista na vývoj dětí Matthew Silvester. Věří, že mladí plavci předají nabyté zkušenosti i dalším dětem. Především pak v těch nejchudších oblastech, kde k utonutí dochází nejčastěji přes poledne, kdy jsou rodiče v práci.

Podobné projekty už rozjela britská charita i na Filipínách a ve Vietnamu.