Postavme silného prezidentského kandidáta, vyzval ruský opozičník po návratu z vězení

Horizont ČT24: Udalcov volá po sjednocení ruské levice (zdroj: ČT24)

Ruský opoziční politik Sergej Udalcov vybídl ruskou levici, aby do březnových prezidentských voleb vyrukovala se společným kandidátem. Pro tento plán chce získat vůdce komunistů Gennadije Zjuganova a předsedu strany Spravedlivé Rusko Sergeje Mironova. Udalcov byl z vězení po více než čtyřech letech propuštěn v úterý.

„Měla by to být čerstvá tvář,“ řekl Udalcov na tiskové konferenci. „Doufám v moudrost (levicových sil), aby uspořádaly primárky a vybraly čerstvého, silného, mladšího kandidáta. Nemluvím o sobě, nemám takové ambice,“ dodal s tím, že v případné kandidatuře mu podle ruských zákonů brání i nezahlazený trest.

Zjuganov sice svého času málem porazil prvního ruského prezidenta Borise Jelcina, avšak z duelů s Vladimirem Putinem si odnesl přídomek „věčně druhý“. Naposledy, v březnu 2012, vůdce komunistů získal přibližně 17 procent hlasů, zatímco Mironov skončil s necelými čtyřmi procenty hlasů až na páté příčce za miliardářem Michailem Prochorovem a šéfem nacionalistů Vladimirem Žirinovským.

„Pro sebe vidím jako nejbližší úkol maximální aktivizaci levicového hnutí, především mimoparlamentního,“ prohlásil Udalcov s tím, že na podzim hodlá uspořádat konferenci levicových organizací. Chce také usilovat o spolupráci s evropskou a americkou levicí.

„V Rusku je poptávka po třetí síle, levicové a vlastenecké, nikoliv prozápadní, ale kritické vůči režimu,“ usoudil opozičník, který se v očích moci těší pověsti levičáckého radikála.

Udalcov během demonstrace v Moskvě (listopad 2012)
Zdroj: ČTK/AP/Mikhail Metzel

Udalcov patřil k hlavním postavám protivládních protestů na přelomu let 2011 a 2012. Zatčen byl v roce 2012 a posléze byl odsouzen na 4,5 roku „za pořádání masových nepokojů“ v podobě moskevské demonstrace proti návratu Vladimira Putina do Kremlu.

Demonstrace, uspořádaná v předvečer Putinovy inaugurace, přerostla v násilné střety s policií. Podle soudu prý byli Udalcov a jeho společník za podněcování protestů zaplaceni gruzínským politikem Givim Targamadzem. Odsuzující verdikt zazněl v roce 2014.

Udalcov jakoukoli vinu popíral a označoval se za politického vězně, a to bylo podle soudu i jednou z příčin, proč nebyla jeho loňská žádost o podmínečné propuštění vyřízena kladně.
Při protestech na Blatném náměstí v Moskvě bylo v roce 2012 zadrženo na 400 lidí, soudy později poslaly do vězení dvanáct osob.