Výstavba prvních reaktorů v USA od havárie z roku 1979 jde k ledu

Ve Spojených státech se v posledních desetiletích kvůli rostoucím nákladům a sílícímu odporu veřejnosti zpomalila výstavba nových jaderných reaktorů. Některé starší se dokonce začínají vyřazovat z provozu. V červenci se zastavily práce i na dvou nedokončených reaktorech v Jižní Karolíně. Téměř všechny dnes funkční jaderné elektrárny v USA zahájily provoz v letech 1970 až 1990.

Elektrárenské společnosti z Jižní Karolíny se rozhodly zastavit práce na dvou nedokončených jaderných reaktorech, které měly být prvními od nehody v Three Mile Island v roce 1979. O práci tak téměř přes noc přišlo víc než 5 tisíc lidí, uvedl zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Očekávalo se, že projekt zahájí novou éru výstavby jaderných elektráren, které jsou bezpečnější na provoz, levnější na výstavbu a nevypouštějí emise oxidů uhlíku. Firma Westinghouse novou technologii nabízela i do tendru na dostavbu Temelína, než z něj sešlo.

Elektřinu měly jihokarolinské reaktory začít vyrábět už loni, aktuální odhady ale mluvily až o roce 2023. Zatím je dokončeno méně než 40 procent kvůli stavebním problémům, sporům s regulátory a nízké kvalitě prací.

V Jižní Karolíně přerušili práce na výstavbě nových reaktorů (zdroj: ČT24)

Kolem projektu panovaly pochybnosti už od konce března, kdy primární dodavatel elektrárny, firma Westinghouse, požádala o ochranu před věřiteli. Projekt byl schválený v roce 2009. Odhadované náklady tehdy byly 9 miliard dolarů (195,5 miliardy korun). Poslední odhady počítají s 16 miliardami dolarů.

Většina amerických států už od stavby jaderných elektráren upustila. Američani větší reaktory stále stavějí v Číně nebo Indii, kde poptávka po elektřině roste rychleji než na Západě, upozornil Řezníček. Ve Spojených státech je v provozu 99 jaderných reaktorů, což je nejvíce na světě. Druhá je s počtem 58 reaktorů Francie.

K 1. srpnu 2017 bylo ve 30 státech světa podle statistiky Světové jaderné asociace (WNA) v provozu 447 jaderných reaktorů. Ve výstavbě je jich 58 ve 14 zemích. Plánuje se výstavba 162 reaktorů. Celkem se ve světě předběžně uvažuje o vybudování dalších 349 reaktorů.