Pašeráci u Jemenu utopili další desítky lidí. Jde o druhý případ za dva dny

U jemenských břehů se zřejmě utopilo dalších 55 migrantů z Afriky poté, co je pašeráci násilím přinutili naskákat do vody. Na lodi bylo na 180 běženců z Etiopie a Somálska. Uvedla to Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), podle níž jde už o druhý podobný čin za dva dny.

„Viděli jsme pět mrtvých těl a můžeme potvrdit pět obětí. Padesát lidí se stále pohřešuje, takže bude zřejmě 55 mrtvých,“ řekla mluvčí IOM Oliva Headonová. Dodala, že lidé prchající ze Somálska a Etiopie nemají velké šance doplavat na břeh, protože jsou zesláblí. Jejich země totiž sužuje sucho a jsou na pokraji hladomoru.

Už ve středu večer IOM oznámila, že u břehů Jemenu zemřelo zhruba 50 mladistvých migrantů z Etiopie a Somálska. Utopili se poté, co pašerák asi 120 lidí z člunu nahnal do vody, když u pobřeží zahlédl lidi, kteří vypadali jako úředníci.

Lidé z chudých zemí východní Afriky prchají do Jemenu přesto, že tam už skoro tři roky zuří občanská válka. Ta v Jemenu způsobila rozsáhlou humanitární krizi a epidemii cholery. Na jihu Jemenu je ale několik uprchlických táborů. Letos v březnu zemřelo 42 běženců poté, co se plavidlo s asi 140 somálskými uprchlíky u jemenských břehů dostalo do palby.

Vyšetřovatelé OSN z útoku obvinili koalici vedenou Saúdskou Arábií, která bojuje v Jemenu s tamní vládou proti povstalcům. Podle IOM podniklo riskantní cestu ze zemí Afrického rohu do Jemenu letos na 55 tisíc lidí.

  • Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dorazilo od začátku letošního roku do začátku července do Evropy přes Středozemní moře už více než 100 tisíc migrantů.
  • Naprostá většina migrantů - více než 85 tisíc - se na nebezpečnou cestu přes Středozemní moře vydala ze severoafrických břehů a dorazila do Itálie. Kolem 9300 lidí překonalo Egejské moře a na evropskou pevninu vkročilo v Řecku. Kolem 6500 migrantů se dostalo ze severu Afriky do Španělska - ať už po moři či přes severoafrické španělské enklávy Ceuta a Melilla.
  • Ve srovnání s loňským rokem je počet příchozích migrantů o více než polovinu nižší. Mezi prvním lednem a třetím červencem roku 2016 Středozemní moře překonalo a do Evropy se dostalo přes 231 tisíc migrantů. 
  • Na celém světě během prvních šesti měsíců letošního roku zahynulo podle IOM přes 3000 migrantů. Více než 2200 jich svou smrt nalezlo právě ve Středozemním moři ve snaze dostat se do Evropy.