Atentátník z Hamburku chtěl původně zaútočit kamionem

Atentátník, který koncem července v Hamburku ubodal nožem jednoho člověka a další zranil, původně zvažoval, že zaútočí kamionem. Chtěl zabít co nejvíce křesťanů a mladistvých a zemřít jako mučedník. S odvoláním na přiznání šestadvacetiletého Ahmada A. to uvedla německá média Süddeutsche Zeitung, NDR a WDR.

Palestinec, který v Německu nedostal azyl, ale nemohl se kvůli chybějícím dokladům vrátit do vlasti, uvedl, že se už od roku 2014 zabýval ideologií takzvaného Islámského státu, i když čin prý nakonec nespáchal v jejím jménu. Vyšetřovatelé zatím nemají důkazy o tom, že by byl s touto teroristickou organizací v kontaktu. Kontakty zřejmě neměl ani na hamburské salafisty.

Protože chtěl při činu zabít co nejvíce lidí, zvažoval Ahmad A., že zaútočí kamionem po vzoru berlínského atentátníka, který v prosinci na vánočním trhu v německé metropoli zabil 12 lidí a další desítky zranil. Nakonec se ale spontánně rozhodl, že použije nůž, který si vzal v jednom z hamburských obchodů těsně před útokem.

K rozhodnutí zaútočit podle Ahmada A. přispěla i jeho návštěva mešity v den útoku, kde ho podle jeho slov rozrušily informace o střetech mezi muslimy a židy na Chrámové hoře v Jeruzalémě.

V přiznání mladý muž také vyjádřil lítost nad tím, že se mu nepodařilo zabít více lidí.

Úřady přiznávají selhání

Případem se na mimořádném zasedání zabýval výbor hamburské radnice pro vnitřní bezpečnost. Andy Grote (SPD), který je radním pro tuto oblast, připustil pochybení bezpečnostních úřadů, které podle něj nereagovaly dostatečně rychle a důkladně na informace o psychické nevyrovnanosti Ahmada A. a jeho příklonu k radikálnímu islámu. Ani tak ale podle něj není příliš pravděpodobné, že by se útoku dalo zabránit.

Už před mimořádným zasedáním výboru Grote oznámil, že hamburské úřady prověří 400 starších případů, v nichž dostaly informace o možné radikalizaci muslimů.

Vydáno pod