Při zemětřesení v Číně zemřelo nejméně pět lidí. Podle tamních médií šlo o turisty

Při zemětřesení na jihozápadě Číny zemřelo nejméně pět lidí a více než 60 jich bylo zraněno. Otřesy o síle 6,5 stupně poškodily několik budov v turistickém středisku Ťiou-čaj-kou. Oficiální čínský zpravodajský server People's Daily uvedl, že všichni mrtví byli turisté. Jejich národnosti však potvrzené nejsou. Podle vládních stránek se v současné době nachází v oblasti více než 38 tisíc turistů.

Podle amerického seizmologického ústavu USGS záchvěvy postihly řídce osídlenou oblast v provincii S'-čchuan, obývanou především tibetskými kočovnými pastevci. Místní úřady však uvedly, že v epicentru se ocitla oblast i přírodní rezervace Ťiou-čaj-kou, oblíbená turistické destinace.

Státní televize oznámila, že v zasažené oblasti bylo znovu obnoveno elektrické vedení, na pomoc záchranným složkám byla také vyslána armáda. Provoz obnovilo i místní letiště, poblíž přírodní rezervace. Zemětřesení podle policie způsobilo mezi některými turisty paniku.

Zemětřesením poničená ulice poblíž turistického centra v provincii S'-čchuan
Zdroj: Jiang Hongjing/ČTK/ZUMA

Ohnisko zemětřesení bylo zaznamenáno 200 kilometrů severozápadně od města Kuang-jüan v hloubce asi deseti kilometrů pod zemským povrchem. Záchvěvy pocítili i obyvatelé provinční metropole Čcheng-tu.

Provincie je zvyklá na častá zemětřesení. V květnu 2008 si otřesy vyžádaly skoro 70 tisíc mrtvých, připomněla agentura Reuters.

Vydáno pod