Ruský opoziční politik Udalcov opustil po čtyřech letech vězení

Po více než čtyřech letech za mřížemi vyšel v úterý na svobodu ruský opoziční politik Sergej Udalcov, který patřil k hlavním postavám protivládních protestů na přelomu let 2011 a 2012. Odsouzen byl v roce 2012 na 4,5 roku „za pořádání masových nepokojů“ v podobě moskevské demonstrace proti návratu Vladimira Putina do Kremlu. Po odpykání celého trestu opustil vězení v Tambovské oblasti.

„Čekalo se, že Sergej vyjde na svobodu 9. srpna, ale byla to mylná informace, jak se ukázalo těsně před propuštěním,“ uvedla na Facebooku Udalcovova manželka Anastasija.

Dodala, že její muž „je plný optimismu a pozitivních emocí“. Po odchodu z vězení se Udalcov podle své obhájkyně setkal pouze s rodinou, ale na čtvrtek plánuje tiskovou konferenci.

Sergej Udalcov, který je považován za levicového radikála, se v květnu 2012 podle soudního verdiktu spolu se svým kolegou Leonidem Razvozžajevem podílel na organizování masových protestů proti znovuzvolení Vladimira Putina ruským prezidentem.

Moskevská demonstrace v předvečer Putinovy inaugurace, do níž se zapojily desetitisíce lidí, přerostla v násilné střety s policií. Podle soudu prý měli Udalcov a Razvozžajev za podněcování protestů zaplaceno gruzínským politikem Givim Targamadzem.

Udalcov jakoukoli vinu popíral a označoval se za politického vězně. To bylo podle soudu v Tambově i jednou z příčin, proč nebyla jeho loňská žádost o podmínečné propuštění vyřízena kladně.

Při protestech na Blatném náměstí v Moskvě bylo v roce 2012 zadrženo na 400 lidí, soudy později poslaly do vězení dvanáct osob.