Řešení politické krize na Slovensku se odkládá. Podle Bugára nemá vláda alternativu

Události: Lídři slovenské koalice se zatím nedohodli na uklidnění sporu (zdroj: ČT24)

Jednání o urovnání současné vládní krize na Slovensku bude pokračovat v pátek. Novinářům to oznámil předseda jedné ze tří vládních stran Béla Bugár (Most-Híd), podle kterého nemá nynější vláda alternativu. Bugár to řekl po schůzce koaliční rady. Předsedové zbývajících dvou stran, Robert Fico (Smer) a Andrej Danko (SNS), se však na brífink nedostavili.

Koaliční radu na úrovni předsedů stran svolal na úterní dopoledne premiér Robert Fico. Stalo se tak poté, co Slovenská národná strana (SNS) v pondělí překvapivě oznámila, že vypovídá koaliční smlouvu.

Ficova mluvčí rozhodnutí strany označila za absurdní. Podle informací agentury SITA se užší vedení Smeru už v nočních hodinách shodlo, že nebudou ustupovat požadavkům předsedy SNS.

Řešení politické krize na Slovensku se odkládá (zdroj: ČT24)

Schůzku provázely spekulace, zda hrozí pád kabinetu a předčasné volby, anebo zda jde jen o běžné třenice koaličních stran. „Krajní možností zůstává pád vlády, který by vedl k předčasným volbám, ale to si podle všeho koaliční partneři nepřejí,“ informuje zpravodaj ČT Lukáš Mathé.

„Na jednání, které bylo upřímné, bylo jednoznačně stanoveno, že neexistuje žádná alternativa k této vládní koalici,“ řekl Bugár. Koaliční lídři jsou podle něj odhodláni pokračovat. Další jednání má následovat v pátek.

Fico a Danko před novináře nepřišli

Dva hlavní aktéři sporu, premiér a předseda strany Smer Robert Fico a předseda parlamentu a SNS Andrej Danko, před novináře nepředstoupili. „Fico a Danko se nedohodli, poslali jen Bugára a ten tvrdí, že koalice nekončí,“ napsal na webu list Denník N a dodal, že koalice se sice momentálně nerozpadla, ale koaliční krize nekončí. Ani Bugár nebyl ochoten odpovídat novinářům na další otázky.

Fico a Bugár údajně očekávali na dnešní koaliční radě od Danka především vysvětlení důvodů vypovězení koaliční smlouvy. „Zvolil jsem tento způsob, protože bez absolutní revize koaliční smlouvy nelze fungovat,“ prohlásil Danko po ranním jednání předsednictva SNS, než se odebral na koaliční radu. „Takto jsem si efektivní řízení státu nepředstavoval,“ poznamenal o dosavadních poměrech v koalici. 

Ve 150členné Národní radě má Smer 48 poslanců a zbývající dvě vládní strany Most-Híd a SNS po 15 zákonodárcích. Podle slovenských médií krok SNS neznamená automaticky pád vlády: pokud by o něj SNS usilovala, musela by se pokusit prosadit nedůvěru kabinetu v parlamentu.

SNS podle agentury SITA ani jednostranně koaliční smlouvu vypovědět nemůže, jelikož dohoda stanovuje, že zrušení smlouvy musí být písemné a musejí ho podepsat předsedové všech tří koaličních stran.

Roztržku způsobil dotační skandál na ministerstvu školství

V koalici vznikl konflikt kvůli ministerstvu školství. Spor se týká ministra Petera Plavčana (SNS), který je kritizován za údajně netransparentní rozdělování evropských dotací. Opozice již oznámila, že se v příštích dnech pokusí na mimořádné schůzi parlamentu ministra školství odvolat.

Poslanec SNS Anton Hrnko se mezitím nechal slyšet, že krizi způsobila ztráta důvěry mezi koaličními partnery, tedy nejen zmíněný skandál na ministerstvu. „Jestli zodpovědnost, tak pak zodpovědnost všech, nejen jednoho,“ komentoval úvahy o možném odvolání ministra Plavčana.

Místopředseda SNS Jaroslav Paška Denníku N řekl, že problémy s eurofondy na ministerstvu školství ve skutečnosti zavinili úředníci a podnikatelé spjatí s Ficovým Smerem, který se skandál snaží svalit na SNS. „Vše se chystalo už za bývalých ministrů školství, kteří si to připravili i personálně. Na ministerstvo přišli lidé z jednotlivých firem, kteří tam jako referenti připravovali podklady,“ tvrdí politik.

Vydáno pod