Na Sicílii řádil hasičský gang. Sám zakládal požáry, aby inkasoval odměnu

Policie v sicilské Raguse obvinila patnáct dobrovolných hasičů, kteří zřejmě mezi lety 2013 až 2015 rozpoutali některé požáry, aby od státu obdrželi odměnu deset eur za hodinu (asi 260 korun) vyplácenou dobrovolníkům. Čím víc požárů, tím víc peněz dostávali.

Dobrovolní hasiči z předměstí města Ragusa ležícího na jihovýchodě Sicílie pravidelně volali na nouzovou linku a hlásili nové požáry. Podle listu Il Messaggero na jejich činnost upozornil místní hasičský úřad poté, co bylo v oblasti nadměrné množství požárů.

Vůdce žhářského gangu se prý nejprve pohyboval v dodávce a rozpoutal oheň, než se na ta samá místa vydal v hasičském voze, aby plameny uhasil. O pomoc někdy žádali i rodinu či přátele. Dobrovolníci se pomocí GPS ujistili, že jsou nejbližší jednotkou, aby mohli reagovat a jako první inkasovat odměnu.

Podle listu La Repubblica je šéfem skupiny dvaačtyřicetiletý Davide di Vita, který byl obviněn stejně jako dalších 14 členů skupiny. Di Vita je nyní v domácím vězení.

Požár na Sicílii
Zdroj: Tamara Kejlová

Na Sicílii zuří lesní požáry často, kolem 6. srpna letošního roku jich vypuklo hned 47, většinou v oblasti u měst Enna a Palermo. Ve městě Canicatti se plameny dostaly až do centra města. 

Lesní požáry se šíří i střední a jižní Itálií. Jižně od Rimini muselo být v noci na sobotu z kempu v obci Casteldimezzo kvůli ohni evakuováno 70 lidí.

Jižní část Evropy nadále sužuje vlna veder kolem čtyřiceti stupňů Celsia. Úlevu lidem nepřinášejí ani noci, na některých místech teplota ani v ranních hodinách neklesá pod 30 stupňů.