„Amerika bílých“ není passé. Krajní pravice v USA sílí a přibývá rasových útoků

Krajní pravice v USA opět na vzestupu (zdroj: ČT24)

Ozvěna temných kapitol americké historie začíná znovu doléhat. Ve velkých městech přibývá nenávistných trestných činů, názory krajní pravice jsou přijatelnější pro stále víc lidí. A například největší organizace bojující za práva Afroameričanů otevřeně varuje černochy před cestami do Missouri. Po stopách extrémních názorů ve společnosti se vydal zpravodaj Martin Řezníček.

Právě ve státě Missouri přibývá rasových útoků možná nejmarkantněji. Nedávno zde navíc schválili zákon, kvůli němuž bude výrazně složitější prokazovat rasovou diskriminaci – například při vyhazovu z práce.

Názor o nadřazenosti bílých byl v poslední době slyšet i v americkém hlavním městě. Nedávná washingtonská demonstrace byla plná výpadů proti černochům, židům a muslimům.

O propagaci krajně pravicových názorů se stará zejména bělošský nacionalista a předseda Institutu pro národní politiku Richard Spencer. Uhlazený a vzdělaný devětatřicátník volající po poklidných etnických čistkách, které zabrání konci evropské kultury.

Aktivista a nacionalista Richard Spencer
Zdroj: Reuters

Spencer připouští, že jeho sen o bělošské nadvládě neodráží většinový názor společnosti. Jeho cílem je ale dostat se z okraje do hlavního proudu.

„Vidíme větší pronikání krajně pravicové a asi i krajně levicové rétoriky do hlavního proudu, je to částečně důsledek rozdělení společnosti, ale taky okamžik, kdy máte velmi rozdělená média,“ dodává pedagožka Cynthia Millerová-Idrissová.

Oprátka v muzeu afroamerické kultury nebo obrázek s podobnou tematikou ve škole. Amerika čelí projevům, které byly donedávna zcela výjimečné. A útočit na skupiny obyvatel prý najednou není tak nepřijatelné jako dřív.

Demonstrace před Lincolnovým památníkem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod