Američané budou smět do KLDR jen se zvláštním povolením

Spojené státy od 1. září zakážou držitelům amerických pasů cesty do Severní Koreje. Američané budou pro cesty do KLDR potřebovat pas se zvláštním povolením, který se bude vydávat jen v omezeném počtu případů. Šéf americké diplomacie Rex Tillerson toto opatření avizoval už předminulý týden. Washington se pro něj rozhodl kvůli rostoucí hrozbě zadržení Američanů v KLDR a jejich dlouhodobého věznění.

Američané, kteří se nyní nacházejí v KLDR, musí podle prohlášení ministerstva opustit východoasijskou zemi do konce srpna. Vrátit se tam budou moci pouze v případě, že jim bude uděleno zmíněné povolení.

Jak dlouho bude opatření v platnosti, není jasné.

Jakmile (zákaz) začne platit, žádný pas Spojených států nebude pro cestu do Severní Koreje a ani pro tranzitní cesty platný. Pro cesty do KLDR budou lidé muset požádat o pas se zvláštní platností.
Heather Nauertová
mluvčí ministerstva zahraničí USA

Zákony Spojených států dávají ministrovi zahraničí pravomoc zakázat držitelům amerických pasů používat tyto doklady k cestám do zemí, se kterými jsou USA ve válce, ve kterých zuří násilnosti nebo ve kterých hrozí amerických občanům bezprostřední újma na zdraví či bezpečnosti.

Reakce na smrt vězněného studenta

Tento postup americká diplomacie volí výjimečně a od roku 1967 se k němu podle AP uchýlila v případě Alžírska, Iráku, Libanonu, Libye, Súdánu, Kuby a Severního Vietnamu. 

USA takto očividně reagují na případ amerického studenta Otto Warmbiera, který byl v Severní Koreji odsouzen k 15 letům těžkých prací za krádež propagačního letáku z hotelu.

Po 17 měsících věznění jej Pchjongjang letos v červnu propustil. Warmbier se ovšem vrátil do USA v kómatu a s těžkým poškozením mozku. Po několika dnech zemřel.

Americké ministerstvo zahraničí z Warmbierovy smrti viní právě severokorejský režim. Podle prezidenta Donalda Trumpa musel Warmbier ve vězení čelit velmi tvrdým podmínkám.

V současné době si v severokorejských věznicích či pracovních táborech odpykávají tresty další tři Američané.