Místo princezen laboratoř. Australský fyzik píše pro nejmenší knížky o vědě a technice

Horizont ČT24: Bývalý fyzik píše dětské knížky o vědě (zdroj: ČT24)

Většině dětských knížek dominují zvířátka, pohádkové bytosti a jednoduché příběhy. Australský fyzik Chriss Ferrie si ale myslí, že nejmenší čtenáře podceňujeme. Banálním leporelům podle něj v moderním věku odzvonilo a děti místo toho zajímají věci, se kterými se dostávají do každodenního kontaktu: technika a věda s ní spojená.

Teď už bývalý fyzik se proto naplno vrhl na novou kariéru: autora dětských knížek o vědě a technice. „Byl jsem v knihkupectví a vybíral jsem knížky pro své děti. Nějak přirozeně jsem se zatoulal do vědeckého oddělení a zjistil jsem, že tam nejsou žádné knihy pro děti,“ vzpomíná Ferrie. 

Ferrie je proto začal psát sám. Vysvětluje v nich vědecké teorie a vybavení dětem od těch nejmenších až po desetileté. Jeho největší výzvou bylo přesvědčit rodiče, aby změnili svůj přístup. „V jakémkoliv věku jim bude bližší kus techniky spíš než nějaké zvíře nebo téma, které je v dětských knížkách dnes. Proto si myslím, že je pro ně důležitější,“ tvrdí.

Za pravdu mu dává i Christine Prestonová, odbornice na vzdělávání dětí z Univerzity v Sydney. Zabývá se právě výukou vědy v mladém věku a podle ní může tento přístup u dětí vzbudit zájem na celý život.

„Naprosto souhlasím, že bychom nejmenším měli umožnit, aby byly dětmi. Musíme si ale uvědomit, že malé děti vnímají i nepřímo, a měli bychom se proto vystavovat kontaktu s věcmi, které se ve společnosti vyskytují,“ domnívá se Prestonová.

O dětství podle doktorky Prestonové ranou výukou děti nepřipravíme. Jen možná způsobíme, že se na některé hračky a třeba i celý svět začnou dívat jinýma očima.