Kuba omezí některé podnikání. Chce tak vymýtit hospodářskou kriminalitu

Horizont ČT24: Kuba omezuje podnikatele (zdroj: ČT24)

Kubánská vláda přestane na přechodnou dobu vydávat povolení k podnikání v některých oblastech. Omezení se dotkne hotelů a restaurací, ale také švadlen nebo realitních makléřů. Havana tím chce snížit hospodářskou kriminalitu. Pro řadu Kubánců je to ale rána pod pás.

Antonia Viltrese z Havany zastihla zpráva o novém vládním rozhodnutí v průběhu příprav jeho vlastního podniku. Pro svou malou kavárnu s občerstvením už zařídil vše potřebné. „Už jsem koupil všechny materiály, všechno. Dal jsem do toho víc než tři tisíce pesos (70 tisíc korun) a teď nevím, co s námi zamýšlí nebo jak to hodlají provést,“ stěžuje si.

Radost z nového vládního nařízení namířeného proti nelegálním praktikám, jako jsou daňové úniky, nemají ani už existující zařízení. Shodně nechápou, čím soukromý sektor podle vlády tolik škodí.

„Tohle nám neprospívá. Všechny ty soukromé podniky přece skutečně přispívají do státní pokladny. Navštěvuje je mnoho turistů z Kuby i ze světa. Takové rozhodnutí jen omezí příjmy celé země,“ přidává se servírka ze soukromé cafeterie Margelis Santiestebanová. 

Nedaleko od obchodů a podniků provozovaných běžnými Kubánci se přímo v srdci Havany nachází luxusní čtvrť s řadou značkových hotelů a obchodů. Pro mnohé místní obyvatele stále zcela nedostupná zóna. „Pro nás je to tady něco jako muzeum. Podíváme se na pěkné věci, ale abychom si je mohli dovolit, museli bychom na ně pracovat několik měsíců,“ podotýká obyvatelka Havany María Elena Corchová.

Karibský ostrov se i nadále vypořádává s následky přes padesát let dlouhé socialistické vlády Fidela Castra. S reformami jeho mladšího bratra Raúla přišel kromě jiného právě rozvoj soukromého podnikání. V roce 2010 se počet firem rozrostl trojnásobně na téměř 570 tisíc, což činilo dvanáct procent všech zaměstnaných; číslo, které chtějí Kubánci rapidně zvyšovat.

„Většina obyvatel Staré Havany nenakupuje v pasážích u hotelů ani v okolí centrálního parku a přístavu. Starousedlíci nakupují většinou ve státních obchodech nebo u soukromých prodejců,“ vysvětluje komentátor a šéfredaktor magazínu Temas Rafael Hernández.

Kubánská vláda se brání, že nové nařízení je dočasné. Uvedla, že ho zruší, až vymýtí všechny kriminální aktivity. Místním, pro které už dávno přestala být snem pozice ve státním sektoru, tak nezbývá než opět počkat.