Německo ocení „hrdiny z Hamburku“. Svědci na útočníka házeli židle, až ho přemohli

Šest mužů, kteří se v pátek postavili útočníkovi z Hamburku, dostane cenu za občanskou statečnost. Většinou jde o muslimy arabského a tureckého původu. I díky nim se policii podařilo pachatele zadržet do půl hodiny. Za útokem 26letého Palestince stál podle nejvyššího státního zastupitelství islámský extremismus.

Při pátečním útoku zemřel jeden muž, na něhož Ahmad A. zaútočil v hamburském supermarketu Edeka jako na prvního, další tři lidi tam pak zranil. Kuchyňský nůž s asi dvaceticentimetrovým ostřím ukradl Palestinec přímo v obchodě.

Následně vyběhl na ulici, kde pobodal další tři osoby. Policie ještě nebyla na místě, a tak se rozhodli zasáhnout kolemjdoucí svědci.

Statečné muže ocenila Merkelová

Z videa natočeného z automobilu poblíž místa je vidět, jak muži hází na stále ozbrojeného útočníka židle a další předměty a snaží se ho zahnat do kouta. Nakonec byl přemožen a odvážní svědci dostanou zvláštní ocenění.

Německá média je označují za „hrdiny z Hamburku“. Deutsche Welle uvádí, že šlo většinou o muslimy – muže tureckého a arabského původu. Podle kancléřky Angely Merkelové projevili nebývalou „občanskou statečnost“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ahmad A. si prý přál zemřít jako mučedník. Dosavadní vyšetřování podle nejvyššího státního zastupitelství ale nepřineslo jakékoliv důkazy o tom, že by byl součástí takzvaného Islámského státu nebo jiné teroristické organizace. Nezdá se ani, že by byl pod vlivem jakékoliv takové organizace nebo spolupracoval s osobami, které by o chystaném činu
věděly.

Podle vlastní výpovědi se ale šestadvacetiletý muž, který měl mít i psychické problémy, v poslední době začal zabývat radikálně islamistickými tématy.

Muž přišel do Německa v březnu 2015, už dříve ale požádal o azyl v Norsku. Podle Spiegelu německé úřady o den propásly lhůtu, kdy mohly Palestince Norsku vrátit, jak je stanoveno v rámci dublinského systému.