Velká zeď čínské cenzury internetu dál roste. Napomáhají tomu i zahraniční firmy

Události: Čína přitvrzuje v cenzuře internetu (zdroj: ČT24)

Zahraniční firmy to budou mít v Číně ještě těžší než dosud. Peking totiž přitvrzuje cenzuru internetu. Rozhodl se přísněji omezit používání VPN – softwaru, který umožňuje přístup na jinak blokované webové stránky. Mezi ně patří třeba Google, Facebook a také mnoho zahraničních médií.

Přeskočit omezení čínského internetu umožňuje virtuální privátní síť, takzvaná VPN. Ani ona nefunguje stoprocentně. Hlavně v době politických sjezdů utahuje Čína kohoutky víc než jindy. Podle nového nařízení ale musí mít privátní sítě vládní licenci, jinak jsou nelegální.

„Je to hlavně kvůli udržení stability. Ale k cenzuře často nedochází jen z nařízení úřadů. Weby mají vlastní cenzorské mechanismy, aby se vyhnuly problémům,“ říká nezávislý analytik Čang Li-fan.

VPN umožňuje Číňanům překonat omezení místního internetu
Zdroj: ČT24

Apple stahuje své aplikace s VPN

Například společnost Apple stahuje z prodeje nejméně šedesát aplikací s VPN. Jejich tvůrci ji za to kritizují. „Doufáme, že Apple uzná přístup k internetu jako lidské právo a dá mu přednost před ziskem,“ uvedl předseda Golden Frog Sunday Yokubaitis.

Nařízení zkomplikuje práci zahraničních společností, které používají firemní VPN. Bez nich se zaměstnanci nedostanou ani do pošty. Překonávání obstrukcí zdržuje, často zabírá celé hodiny.

Si Ťin-Pching je přirovnáván k medvídkovi Pú
Zdroj: ČT24

Čína cenzuruje politicky citlivý obsah. Pozornost vzbudil například zákaz medvídka Pú, k němuž bývá přirovnáván prezident Si Ťin-pching.

Doslova hon na čarodějnice se strhnul kolem autora, který na sociální síti napsal úvahu o těžkém životě v hlavním městě plném aut a smogu a s vysokými životními náklady: „Peking je jako nádor. Nikdo nedokáže kontrolovat, jak rychle se rozrůstá. … Mnoho lidí přežívá ze dne na den, místo aby se těšili ze života.“

Cenzura článek nejen stáhla, ale státní média si autora podala takovým způsobem, že se pod tlakem nakonec omluvil.