„Tome, bude večírek“. V Bílém domě naletěli šprýmaři, který se vydával za Trumpovy lidi

Muži z Velké Británie, který se sám přezdívá „e-mailový šprýmař“, naletěla řada činitelů Bílého domu, když se vydával za některé z Trumpových lidí, mimo jiné prezidentova zetě a hlavního poradce Jareda Kushnera. Přesvědčit dokázal i úředníka, jenž byl pověřen počítačovou bezpečností. Píše o tom na webu CNN.

„Tome, do konce srpna uspořádáme nějaký večírek,“ psal falešný Jared Kushner z Outlooku na oficiální e-mailový účet poradce Bílého domu pro vnitřní bezpečnost Toma Bosserta. „Bylo by skvělé, kdybyste dorazil, slibuji jídlo nejméně srovnatelné kvalitou s tím, co jsme jedli v Iráku. Měl by to být skvělý večer,“ napsal šprýmař.

„Díky, Jarede, s takovým příslibem nemohu odmítnout,“ reagoval Bossert, jenž mu poslal osobní e-mail. Samotného šprýmaře překvapilo, jakou odpověď dostal. Pro CNN zatím Bossert záležitost nekomentoval.

Bílý dům dal na vědomí, že kauzu nebere na lehkou váhu. „Veškeré problémy související s kybernetickým útokem bereme vážně a tyto incidenty dále zkoumáme,“ řekla CNN tisková tajemnice Bílého domu Sarah Huckabee Sandersová.

Podle expertů je na tomto incidentu vidět, jak zranitelní jsou Američané, a to i ti ve vedení země. Nikdo z činitelů neklikl na odkaz, který by ho dělal zranitelným k únikům informací, a šprýmař zřejmě neměl zlé úmysly, ovšem hackeři často právě pod touto falešnou identitou žádají oběť, aby podnikla určité kroky, díky nimž se dostanou k informacím či penězům.

„Ukazuje to, jak jsou lidé důvěřiví vůči neověřeným osobám,“ konstatoval kybernetický odborník a zvláštní agent FBI Adam Malone. Do podobné pasti se chytil třeba bývalý šéf kampaně neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové, připomíná CNN.

Horizont ČT24: Scaramucci v Bílém domě skončil (zdroj: ČT24)

Konverzace se šprýmařem mohla hrát roli i v rostoucím napětí v Bílém domě. V nedávné době skončil jak personální šéf v Bílém domě Reince Priebus, tak i šéf komunikace Anthony Scaramucci, s nímž šprýmař komunikoval den po Priebusově rezignaci.

„Generál Kelly odvede dobrou práci, dokonce uznávám, že lepší než já, způsob, jakým ke změnám došlo, je ale ďábělský a bolestivý. Neočekávám odpověď,“ uvedl falešný Priebus. Skutečný Scaramucci mu na to ale odpověděl: „Víte, co jste udělal, my všichni to víme, i dnes, ale jsme si jisti, že jsme připraveni. Chlap by se omluvil.“

V jiné konverzaci se Scaramuccim se šprýmař vydával pro změnu za nového velvyslance v Rusku Jona Huntsmana mladšího. Samotného Huntsmana pak zmátl, když mu napsal jako Trumpův syn Eric. „Děkuji za vzkaz. Rusko bude výzva, ale jde o ceněné přeřazení,“ reagoval velvyslanec.

„Možná bychom mohli otce posadit na koně, aby byl úplně jako Putin! Je v lepší kondici, než to vypadá,“ pokračoval šprýmař s odkazem na výstřelky ruského prezidenta, jenž rád jezdí na koni, vede hejno jeřábů či se potápí. Huntsman ani mladý Trump kauzu nekomentovali.

obrázek
Zdroj: ČT24

Šprýmař tweetuje pod jménem @SINON_REBORN a mluví o sobě jako o „líném anarchistovi“. Podobně už předtím napálil výkonné ředitele Goldman Sachs, Citigroup nebo Barclays.