Teroristé z Šabábu zabili v Somálsku přes dvě desítky afrických vojáků

Nejméně 24 vojáků Africké unie zabili teroristé ze skupiny Šabáb na jihu Somálska. Dalších šest lidí podle agentury Reuters zemřelo při výbuchu auta s trhavinou poblíž policejní stanice v hlavním městě Mogadišu, z jehož přípravy úřady rovněž podezírají Šabáb.

Džihádisté přepadli vojenský konvoj mezinárodních jednotek AMISOM v regionu Bulamareer vzdáleném přibližně 140 kilometrů jihozápadně od hlavního města. „Z místa, kde dnes Šabáb přepadl (vojáky) AMISOM, jsme odvezli 23 mrtvých vojáků AMISOM a mrtvého somálského vojáka,“ sdělil zástupce guvernéra místní oblasti Alí Núr.

Ozbrojenci překvapili konvoj 24 vojenských vozidel nastraženou výbušninou, po jejíž explozi začali střílet. Svědci citovaní somálským vysíláním rozhlasové stanice Hlas Ameriky uvedli, že viděli džihádisty vléci nejméně dvě mrtvá těla vojáků. Šabáb v prohlášení uvedl, že zabil 39 příslušníků afrických jednotek.

Teroristický útok skupiny Šabáb na jihu Somálska
Zdroj: ČTK/AP/Farah Abdi Warsameh

Při druhém útoku, který se odehrál v metropoli Mogadišu, byli podle policejních informací zasaženi většinou civilisté. Vedle šesti obětí byly dvě desítky lidí zraněny. Co mělo být terčem atentátu, není zatím jasné. 

Za podobnými útoky v Mogadišu stojí zpravidla rovněž teroristé ze Šabábu. Toto hnutí, které je napojeno na teroristickou síť Al-Káida, usiluje o svržení prozápadní vlády a v Somálsku chce zavést islámské právo šaría.

Šabáb má v současnosti na svědomí nejvíce smrtelných teroristických útoků ze všech džihádistických skupin v Africe. V posledních týdnech skupina páchala útoky i v sousední Keni, kterou za týden čekají prezidentské a všeobecné volby.

Vydáno pod