Krádež nebo dopravní nehoda v Chorvatsku? Obrátit se můžete na české policisty

Čeští policisté působí v Šibeniku a Omiši (zdroj: ČT24)

Stejně jako v minulých letech mohou i letos čeští turisté, kteří se dostanou do problémů v Chorvatsku, využít služby českých policistů. Ti slouží ve městech Šibenik a Omiš až do konce prázdnin a k zastižení jsou po vytočení linky 112. Pomáhají třeba při řešení dopravních nehod, ale i v případě ztráty dokladů či krádeže.

„Není třeba podléhat místním řidičům, kteří jsou agresivnější a nervóznější. Je třeba dodržovat pravidla silničního provozu,“ upozorňuje český policista Darko Stankovič, který slouží během července v Omiši. Problémové situace je podle něj nutné řešit v klidu.

Jeden z posledních případů, u kterého asistovali čeští policisté, však skončil u soudu. Praxe v Chorvatsku je totiž taková, že pokud viník nechce zaplatit pokutu, vše do 24 hodin vyřeší místní soudy. 

„Chorvatska strana má jiné zákony a jiné předpisy. Češi to nevědí, myslí si, že jsou v právu, a snaží se to řešit silou a pak to končí u přestupkového soudu,“ dodává druhý český policista v Omiši Karel Kratochvíl. 

Ztráty dokladů, to se tady stává velice často. Sama chorvatská policie doporučuje nenosit na pláž doklady a větší sumy peněz.
Karel Kratochvíl
český policista v Chorvatsku

Čeští policisté asistují také u dopravních nehod. I tady musí dát řidiči pozor na dodržování chorvatských pravidel. Pokud řidič využije chorvatskou asistenční službu HAK, musí za to zaplatit a o proplacení pak zpětně žádá pojišťovnu. Řidič ale musí mít od pracovníka asistenční služby potvrzený příslušný doklad. 

Čeští policisté pomáhají v Chorvatsku
Zdroj: ČT24

Chorvatsko ale s cizinci na silnicích počítá: operátoři asistenční služby se proto domluví čtyřmi jazyky a patří mezi ně také čeština. Jen během prázdnin totiž vyráží asistenční služba chorvatského autoklubu k více než 20 tisícům případů: a z toho třetina se týká právě cizinců mířících k moři. I štáb ČT natočil několik českých řidičů, kteří cestou k moři píchli pneumatiku nebo v koloně přehřáli motor.