Střelba na diskotéce v německé Kostnici: Útočníkem byl Iráčan, policie vyloučila terorismus

Události: Útočník z Kostnice byl příbuzný s provozovatelem diskotéky, kde se střílelo (zdroj: ČT24)

Při střelbě na diskotéce v jihoněmecké Kostnici v neděli brzy ráno zemřeli dva lidé a tři další utrpěli těžká zranění. Jedním z mrtvých je 34letý střelec, který zemřel při střetu s policií. Motivem nejspíš nebyl terorismus, uvedla policie. Střelec byl příbuzný s provozovatelem diskotéky.

Incident se odehrál v ulici Max-Stromeyer-Straße okolo 04:30 SELČ, kdy muž začal střílet na jedné z diskoték osmdesátitisícového univerzitního města u hranic se Švýcarskem. Na místě okamžitě propukla panika a lidé se snažili uprchnout z budovy nebo se schovat. Linku tísňového volání zaplavily telefonáty očitých svědků.

„Byl tam jeden mrtvý a nejméně tři zranění. Pachateli se podařilo utéct a došlo k další přestřelce s policií. Pachatel byl zraněn a později zemřel v nemocnici,“ popsal střelbu v klubu Grey mluvčí kostnické policie Bernd Schmidt.

Policie posléze upřesnila, že útočníkem byl čtyřiatřicetiletý muž, který měl irácký pas. V Kostnici žil déle než 15  let, nebyl tedy žadatelem o azyl. Vyšetřovatelé teď prověřuji i teroristický motiv, i když ho nepovažují za pravděpodobný. Muž jednal sám. 

„V tuto chvílí probíhá vyšetřování. Motiv není zcela jasný,“ dodal mluvčí policie Schmidt.

V Kostnici nešlo o terorismus, uvedla tamní policie (zdroj: ČT24)

Příčinou střelby mohl být spor střelce s pracovníky diskotéky. Její provozovatel byl pachatelův příbuzný. Podle zatím nepotvrzených informací se útočník také zapletl se zločinem a střelba mohla být vyřizováním účtů podsvětí.

„Diskotéka byla nacpaná k prasknutí. Odhaduji, že zde bylo několik stovek lidí,“ řekl agentuře DPA jeden ze svědků.

Útočník střílel útočnou puškou M16. 

Německá policie
Zdroj: ČTK/AP/Felix Kaestle

Pachatel po několika minutách prostory diskotéky Grey opustil a dostal se do přestřelky s policií, během níž byl těžce zraněn. Zraněním podlehl v nemocnici.

Střelné zranění utrpěl i jeden z policistů, který ale není v ohrožení života. Povahu ostatních zranění zatím úřady neupřesnily. 

Podle očitých svědků byl postřelen i člen ochranky stojící u vchodu do diskotéky, který se pokusil pachatele zastavit.

Protože nebylo hned jasné, jestli je pachatel jeden, nebo je jich více, byly na místo brzy ráno povolány i speciální jednotky a také policejní vrtulník. Obyvatelé nebo návštěvníci v sousedních budovách byli po útoku vyzváni, aby nevycházeli ven. Později, zhruba v 7 hodin ráno, policie na Twitteru uvedla, že už v ulicích nehrozí v souvislosti s útokem žádné riziko.

Jde už druhý podobný incident v Německu za uplynulé tři dny. V pátek řádil v hamburském supermarketu útočník s nožem. Palestinský azylant jednoho člověka zabil a dalších šest poranil. I tady vyšetřovatelé prověřují variantu nábožensky motivovaného teroru.