Protest proti úmrtí zadrženého přerostl v Londýně v násilné střety s policií

V násilné střety přerostl v pátek pozdě večer v londýnské čtvrti Hackney protest vyvolaný úmrtím dvacetiletého mladíka poté, co ho zadržela policie. Na strážce pořádku, kteří se snažili demonstranty rozehnat, létaly lahve i zábavní pyrotechnika.

Podle účastníků protestu se dvacetiletý Rashan Charles stal obětí policejního násilí. Zemřel poté, co byl 22. července zadržen policisty v obvodu Dalston, jenž je součástí Hackney. Případ vyšetřuje policejní inspekce a také nezávislá komise, která se zabývá stížnostmi na policii.

Střety propukly poté, co část protestujících zablokovala jednu z důležitých ulic, na níž zapalovala popelnice a hromady smetí. Na zasahující příslušníky pořádkové policie pak začaly létat rachejtle, ale i lahve a další předměty. Za své vzaly také výlohy několika obchodů.

Policisté podle BBC zadrželi 17letého mladíka, který je podezřelý ze způsobení závažného zranění. Kdo byl jeho obětí a o jaké zranění jde, ale zpráva neuvádí. BBC se zmiňuje o poranění oka jednoho policisty, není však jasné, zda ho způsobil zadržený mladík.

Nepokoje v Londýně
Zdroj: ČTK/AP/Lauren Hurley
Nepokoje v Londýně
Zdroj: ČTK/AP/Lauren Hurley
Nepokoje v Londýně
Zdroj: Ray Tang/ČTK/ZUMA
Nepokoje v Londýně
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA
Vydáno pod