Ulice pod vodou a poničená letadla. V Istanbulu při bouři padaly kroupy jako golfové míčky

Nejméně deset lidí se zranilo při čtvrteční podvečerní bouři, která se přehnala Istanbulem. Přestože trvala jen dvacet minut, přívaly vody zatopily některé čtvrti. Padaly i kroupy o velikosti golfových míčků.

V jednom z přístavů vichr strhl jeřáb, který způsobil výbuch ve skladišti pod sebou. Při následném požáru byl zraněn nejméně jeden člověk, další utrpěli zranění, když se zřítila kamenná zídka u hřbitova pro křesťanskou arménskou komunitu.

Na záběrech NTV jsou obyvatelé pokoušející se vysvobodit jiné lidi z trosek. Úřady nasadily do akce na sedm tisíc pomocníků, aby odklidili následky bouře, při níž popadalo na 230 stromů a 90 střech.

Fotografie ukazují, jak krupobití zničilo okna aut, stejně jako některá letadla, jež bombardovaly kroupy o velikosti golfových míčků. Bleskové povodně zasáhly provoz během podvečerní špičky. Bouři doprovázel velmi silný vítr.

Celkem šestnáct letadel mířících na Atatürkovo letiště muselo nakonec přistát na jiném místě. Jinde uvízl ve vodě autobus, přičemž pasažéři od něj museli doplavat do bezpečí.

Extrémní počasí přitom turecké město nezasáhlo poprvé. Před pouhými devíti dny vypadala situace obdobně, když při bouří intenzivní srážky způsobily zaplavení ulic a některých zastávek metra. Žádné oběti ale hlášeny nebyly.