Jak cestoval Trump během půl roku? Začal pozdě, ale obletěl kus světa

Donaldu Trumpovi trvalo bezmála tři měsíce, než se vypravil na první zahraniční cestu. A jako první z amerických prezidentů zamířil rovnou na Blízký východ. Vyplývá to ze srovnání, které udělal web ČT24 u příležitosti půlročního výročí od Trumpova nástupu do funkce.

Pomalý „rozjezd“ se dá přirovnat třeba k Billu Clintonovi, který však v následujících letech nezahálel a doposud drží mezi prezidenty cestovatelský rekord.

Trump nastoupil do úřadu 20. února. O tom, kam povede jeho první zahraniční návštěva, se od začátku vedly živé debaty. Po vzoru pěti předchůdců se nabízel výlet k sousedům – do Kanady nebo do Mexika. Trump se však rozhodl tento vzorec narušit a vydal se na Blízký východ, konkrétně do saúdskoarabského Rijádu. Ukončil tak tradici posledních čtyřiceti let.

Trump při společném summitu se zástupci arabských zemí
Zdroj: Reuters

Kvůli svému výběru čelil kritice. Jeho prezidentská kampaň byla zčásti provázena antimuslimskými názory a administrativa na Trumpův popud také usilovala o zákaz vstupu do USA lidem z několika muslimských zemí. Proto se podle agentury AP zvedla vlna kritiky, když Trump oznámil své rozhodnutí navštívit jako první muslimskou zemi. 

Z Rijádu se Trump vydal do Izraele a následně do Říma a Vatikánu. Výběr těchto destinací má svou symboliku, jedná se totiž o centra tří hlavních světových náboženství. Podle zástupců Trumpova úřadu má tento výběr symbolizovat jednotu.

Ve Vatikánu se setkal s papežem Františkem. Následně se v Bruselu zúčastnil zahájení summitu NATO a na Sicílii si nenechal ujít ani setkání nejvyšších představitelů G7.

Donald Trump ve Vatikánu
Zdroj: Reuters/Alessandra Tarantino

Během července se pak do Evropy znovu vrátil, aby se podíval do Francie a také do prezidenty nejčastěji navštěvovaných zemí Německa a Polska. Spojené království ale na seznam oproti většině bývalých prezidentů nezařadil, což má také společné se svým předchůdcem Billem Clintonem. 

Ten podobně jako Trump odkládal své zahraniční cesty a za první půlrok své vlády strávil v cizině pouhých osm dní. Prvotní resty ale v průběhu vlády dohnal a doposud drží rekord jako nejvíce cestující prezident. Na oficiálních cestách celkem strávil přes 233 dní