Smrt české turistky: Egyptský velvyslanec se bude snažit vyjednat odškodné

Egyptský velvyslanec se zasadí o odškodné pro rodinu Češky, která zemřela v nemocnici dva týdny po útoku v Hurghadě. Oznámil to ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Velvyslanec potvrdil, že česká strana dostane i záznam z pitvy zesnulé. Česká diplomacie o obojí požádala nótou.

Tělo zesnulé ženy by podle předběžných informací mělo být převezeno zpět do České republiky přibližně v polovině příštího týdne.

„Egyptský velvyslanec mi potvrdil, že nám pitevní zprávu poskytne, a zároveň přislíbil zasadit se o kompenzaci rodině zesnulé,“ uvedl po schůzce ministr. Šestatřicetiletá žena podlehla následkům zranění, která utrpěla při útoku na turistky na pláži v letovisku Hurgada v polovině července.

Zaorálek požadoval také vyjasnění okolností útoku. Pro Česko i ostatní země je podle něj důležité vědět, zda se jednalo o terorismus. V nejbližších dnech se hodlá setkat s pozůstalými, které chce seznámit s kroky, jež česká diplomacie v případu podniká.

Česká turistka ležela v káhirské nemocnici dva týdny. Její zdravotní stav se nejprve lepšil, v pondělí však nastalo prudké zhoršení. Ženě, kterou útočník pobodal, začaly selhávat orgány. Ve středu lékaři konstatovali, že je ve stavu klinické smrti. V noci na čtvrtek pak zemřela.

Při útoku 14. července Egypťan v Hurghadě nožem ubodal k smrti dvě Němky a zranil čtyři další turistky. Na hotelovou pláž se podle všeho dostal tak, že si zakoupil vstupenku k jednodennímu využití.

O pachateli útoku a jeho motivech egyptské úřady prakticky neinformovaly. Objevily se spekulace, že byl útočník v kontaktu s Islámským státem a odkazoval se na právo šaría, egyptští vyšetřovatelé to ale nekomentovali.

Zpřísnila se ovšem bezpečnostní opatření, která mají chránit turisty. Je mezi nimi například instalace 240 kamer a elektronických vstupů u hotelů. Kamery mají být napojeny na monitorovací centrum na policejním velitelství Hurghady.

Kvůli útoku se také ruší jednodenní vstupenky, díky kterým se mohli na pláže dostat i lidé, kteří nebyli ubytováni v příslušném hotelu.

Egyptský cestovní ruch se potýká s úbytkem turistů od revoluce v roce 2011. První čtvrtletí letošního roku ale ukázalo příznivý vývoj, protože počet turistů se meziročně zvýšil o 51 procent. Egypt ročně navštíví více než pět milionů lidí, mezi nimiž loni bylo 120 tisíc Čechů.

  • 23. července 2005 - Při teroristickém útoku v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch na Sinaji zahynul třiadvacetiletý český student z Ústí nad Labem, který pracoval jako delegát cestovní kanceláře. Tři pumové útoky, namířené na hotely a tržiště, si celkem vyžádaly 88 mrtvých a na 200 zraněných (i mezi nimi byl Čech). Mezi oběťmi bylo vedle většiny Egypťanů i osm Britů, pět Italů, pět Turků a Američanka.
  • 20. září 2008 - Krátce po pumovém útoku na hotel Marriott zahynul v pákistánské metropoli Islámábádu tehdejší český velvyslanec Ivo Žďárek.
  • Ambasador v hotelu dočasně bydlel kvůli rekonstrukci své rezidence. Samotný výbuch podle svědků Žďárek přežil, stal se však obětí následného požáru, při kterém se snažil pomáhat dalším obětem. Celkově si teroristický útok na luxusní hotel vyžádal přes 50 mrtvých a několik stovek zraněných.
  • 19. prosince 2016 - Při útoku na vánoční trh v Berlíně zemřela Češka Naďa Čižmárová, která dlouhodobě žila a pracovala v Německu. Do lidí na vánočním trhu na náměstí Breitscheidplatz v centru Berlína vjel nákladní vůz, celkem zemřelo 12 lidí. Pachatele útoku, Tunisana Anise Amriho, policie po několika dnech na útěku odhalila při rutinní kontrole v severoitalském městě Sesto San Giovanni a následně v sebeobraně zastřelila.
  • 14. července 2017 - Šestatřicetiletá Češka byla zraněna v Hurghadě, kde mladý Egypťan zaútočil nožem na turisty na pláži. Dvě německé turistky zabil a další čtyři turistky zranil. Egyptské úřady o motivech nevydaly žádnou zprávu a vyhýbají se označení útoku za terorismus.
  • Žena z ČR utrpěla poranění nohy a zad a byla hospitalizována v jedné z káhirských nemocnic. Její zdravotní stav se ale následně prudce zhoršil a české ministerstvo zahraničí pak uvedlo, že žena je ve stavu klinické smrti. Poté Češka zemřela.