První den generální stávky ve Venezuele: nejméně dva mrtví

Horizont ČT24: Ve Venezuele pokračují střety během generální stávky (zdroj: ČT24)

Dva mrtvé si vyžádaly ve Venezuele násilnosti během prvního dne dvoudenní stávky, kterou opozice vyhlásila na protest proti nadcházejícím volbám do nového Ústavodárného shromáždění. Oznámila to prokuratura. Protivládní nepokoje, které v této jihoamerické zemi trvají od dubna, mají již více než stovku obětí. Stávka provázená násilnostmi a masovým zatýkáním pokračuje v této jihoamerické zemi i ve čtvrtek.

Podle venezuelské prokuratury zemřel v noci na čtvrtek během protestů v metropoli Caracasu šestnáctiletý mladík, zatímco v západovenezuelském státě Mérida se obětí nepokojů stal o sedm let starší muž.

Během prvního dne stávky bylo zadrženo téměř 200 lidí, informují venezuelská média. Podle opozičních organizací se od března zvýšil počet politických vězňů v zemi ze zhruba stovky na téměř pětinásobek.

Dvoudenní stávkou, na niž má v pátek navázat velký protestní pochod v Caracasu, se opozice snaží zabránit vládnímu plánu na vytvoření nového zákonodárného orgánu. V současném parlamentu má totiž vládní socialistická strana menšinu a nový orgán zřejmě socialisté ovládnou, jednak kvůli způsobu voleb do něj a také kvůli bojkotu opozice.

Způsob voleb stanovil prezidentský dekret a prezidentovi Nicolási Madurovi nakloněná národní volební komise, v minulosti přitom zrod podobného orgánu schvalovalo referendum.

Demonstrant v Caracasu
Zdroj: Carlos Garcia Rawlins/Reuters

Opozice se obává, že Ústavodárné shromáždění rozpustí současný parlament a přepíše ústavu tak, že prezident Maduro zůstane u moci a ještě více upevní svůj autoritářský způsob vlády.

Tlak na venezuelskou vládu, aby od svého záměru ustoupila, se stupňuje i ze zahraničí. Na středečním zasedání Organizace amerických států (OAS) předložilo třináct zemí včetně USA, Argentiny, Brazílie, Kanady či Mexika prohlášení, v němž označují postup prosazovaný Madurem za konečnou demontáž demokratických institucí. USA navíc ve středu uvalily nové sankce proti třinácti současným či bývalým vysokým činitelům Madurova režimu.