Řím téměř na suchu. K přídělům vody ale město zatím nesáhne

Voda nad zlato. Letní realita Věčného města (zdroj: ČT24)

Římu dochází pitná voda. Nebezpečně totiž vysychá jedna z důležitých nádrží, které italskou metropoli zásobují. Město už řadu dní připravovalo obyvatele na krizový scénář – dodávky na příděl. Úřady k tomu zatím nesáhnou. Po několika hodinách raději zrušily zákaz čerpat vodu z nedalekého jezera.

Kašny na Svatopetrském náměstí jsou už týden prázdné – vůbec poprvé v historii. Veřejná pítka nevydala ani kapku od června. Od páteční půlnoci proto město utnulo jeden z klíčových vodních zdrojů – jezero Bracciano. Římu zdejší nádrž dodává osm procent pitné vody. 

A tak se na stůl dostalo rázné opatření: dodávky na příděl. Úřady měly kohoutky vypínat střídavě po osmi hodinách.  Vedení města ale takovou možnost zamítlo a místo toho zrušilo zákaz čerpání vody z jezera.

„Nemocnice nesmí zůstat bez vody“

Společnost Acea, která provozuje římský vodárenský systém, uvedla, že hladiny vody v nádržích zásobujících město dramaticky klesly v důsledku dvouletého období podprůměrných srážek.

Situaci navíc podle firmy zhoršila nynější vlna veder. Kvůli té už vatikánské úřady oznámily vypnutí sto fontán s vodou, včetně těch na Náměstí sv. Petra.

obrázek
Zdroj: ČT24

Acea nicméně rozhodnutí úřadů zastavit čerpání z jezera Bracciano kritizovalo jako za „jednostranné a protiprávní“. „Takovéto drastické omezení přílivu vody do vodárenské sítě hlavního města by nás donutilo zavést střídavé dodávky, které se dotknou 1,5 milionu Římanů,“ uvedl mluvčí podniku.

Ministryně zdravotnictví, Beatrice Lorenzin, na svém facebookovém účtu situaci komentovala příspěvkem „Krize nebo ne, nemocnice nesmí zůstat bez vody.“

Agentura APA připomíná, že vodovodní síť v Itálii, která měří asi 425 tisíc kilometrů, je velmi zastaralá a podle odhadů expertů by si její modernizace vyžádala pět miliard eur (přes 130 miliard korun). Cestou ke spotřebitelům z potrubí unikne 39 procent vody, v Římě je to dokonce 44 procent. 

Regiony chtějí vyhlásit kalamitní stav

Podle meteorologů zažívá Itálie jedno z nejhorších suchých období za 60 let, v některých oblastech jsou srážkové úhrny asi 80 procent pod normálem. Italská televize Sky TG24 v neděli uvedla, že například v Římě zaznamenali v letošním prvním pololetí jen 26 deštivých dnů, zatímco loni jich bylo v prvních šesti měsících roku 88.

Mimořádná vedra a sucho sužují nejen Řím a jeho okolí, ale několik měsíců nepršelo i v jiných částech Itálie a hasiči se musejí potýkat s četnými požáry, které letos zničily na 60 000 hektarů lesa. Kvůli požárům v okolí Říma musela být v sobotu na několik hodin uzavřena dálnice A1 spojující sever a střed země, což způsobilo problémy v dopravě.

Nebývalé sucho, které v posledních týdnech sužuje Itálii, postihlo dvě třetiny zemědělské půdy a tamním farmářům způsobilo zatím škody ve výši asi dvou miliard eur (asi 52 miliard korun). Nejméně deset italských regionů připravuje žádost, aby vláda v jejich oblasti vyhlásila kvůli suchu kalamitní stav.