Koalice už osvobodila polovinu města Rakká, syrské bašty Islámského státu

Syrští povstalci už dobyli polovinu severosyrského města Rakká, kde má baštu Islámský stát (IS). S odvoláním na Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR) o tom píše agentura AFP. Bojovníky arabsko-kurdské koalice (SDF) podporují ze vzduchu Spojené státy.

„Syrské demokratické síly (SDF) mají navzdory tvrdému odporu organizace Islámský stát (IS) nyní pod kontrolou padesát procent města Rakká,“ oznámil šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Podle něj během středy zahynulo při náletech koalice vedené USA ve městě nejméně 29 civilistů. „Je mezi nimi nejméně osm dětí,“ dodal. Stovky civilistů z města před boji uprchly, další stovky od začátku útoku zemřely, uvedl SOHR.

Rychlost dobývání nového území se nyní podle rebelů zpomalila, jelikož příslušníci IS ve městě nastražili mnoho výbušných zařízení.

Jednotky SDF poprvé vstoupily do severosyrského města na počátku června poté, co se jim ho podařilo prakticky obklíčit. Desetitisíce lidí tam uvízly a jejich životní podmínky jsou stále horší.

Širší ofenziva s cílem dobýt město pod názvem Hněv Eufratu začala loni v listopadu. Nejprve jednotky dobývaly okolní regiony v provincii. Vzdušnou a pozemní logistickou podporu včetně dodávek potřebných zbraní a munice zajišťují USA a jejich spojenci - západní i regionální.

Podle mezinárodní koalice bojující proti IS se v současnosti v Rakká zdržuje asi 2500 členů organizace IS. Ztráta města by pro sunnitské radikály z IS po dobytí Mosulu iráckou armádou znamenala další výraznou porážku.

Tato teroristická organizace má ale stále pod kontrolou značnou část východosyrské provincie Dajr az-Zaur, která sousedí s Irákem.