Dudovo veto rozhněvalo zástupce PiS. Prezidenta přirovnávají k Sovětům

Záměr polského prezidenta Andrzeje Dudy vetovat dva vládní zákony, které by podle kritiků podřídily polskou justici vládě a vládnoucí straně Právo a spravedlnost (PiS), vyvolává mezi předáky PiS nebývalý hněv. Hlavu státu, která z PiS vzešla, viní z hybridní války a přirovnávají ji k rudoarmějcům, kteří za druhé světové války nepomohli varšavskému povstání a nechali nacisty, aby vzbouřené Poláky zlikvidovali.

PiS vedená Jaroslawem Kaczynskim považuje soudní reformu za klíčovou a obhajuje ji snahou dekomunizovat polskou justici. Ministr obrany Antoni Macierewicz přirovnal prezidentovo veto k „hybridní válce“ a poslanec PiS Marek Suski vidí v prezidentovu počínání obdobu postoje Rudé armády, přihlížející v létě 1944 z druhého břehu Visly, jak nacisté utápějí v krvi varšavské povstání.

„Možná pan prezident uvažuje o zlaté střední cestě - PiS a další ať se perou, ale my si počkáme stranou, jak to dopadne. To je ale trochu jako postoj ruských vojsk za povstání ve Varšavě. Čekali, až povstání vykrvácí a pak přijdou k hotovému. To nepodporuji. Takové postávání s puškou u nohy pomáhá opozici,“ prohlásil Suski v internetové televizi wPolsce.pl.

Dodal, že Duda nemusí být kandidátem PiS v příštích prezidentských volbách v roce 2020; zvláště pokud opravdu pomýšlí na vytvoření vlastní strany. Místo Dudy by se do boje o prezidentský palác mohla pustit premiérka Beata Szydlová.

Atomová bomba smetla Dudovy portréty

„Grilování Andrzeja Dudy teprve začíná,“ předpověděl opoziční list Gazeta Wyborcza, podle kterého nálady v PiS jsou vůči prezidentovi mimořádně nepřátelské a znějí nejtěžší obvinění ze zrady. Veto prý zasáhlo vládní stranu jako „atomová bomba“. V některých stranických kancelářích v Krakově již prý sundali Dudovy portréty.

Místopředseda sněmovny a šéf poslaneckého klubu PiS Ryszard Terlecki ale před novináři uklidňoval emoce a ujišťoval, že mezi mocenskými špičkami nevypukla „žádná válka“. Neoficiálně se ale říká, že PiS se chystá Dudu, který ztratil důvěru šéfa PiS Jaroslawa Kaczyńského, izolovat a vyvíjet na něj psychický nátlak, tvrdí Gazeta Wyborcza.

Prezidentský palác: Je třeba zchladit emoce

Prezidentův mluvčí Krzysztof Lapiński dnes kritikům vzkázal, že právě vítězství Andrzeje Dudy v prezidentských volbách otevřelo PiS cestu k vítězství v parlamentních volbách a nynějším prezidentovým kritikům k usednutí do křesel, namísto do opozičních lavic.

„Doufám, že rozjitření politici trochu zchladí své emoce a tón svých vyjádření,“ prohlásil v televizi TVN 24 a dodal, že právě dění ve sněmovně vedlo k tomu, že původní podpora 70 procent Poláků pro soudní reformu se přeměnila v odpor poloviny společnosti a desetitisícové demonstrace.