Požáry sužují jihovýchod Francie, evakuováno bylo na 12 000 lidí

Na 12 tisíc evakuovaných kvůli požárům ve Francii (zdroj: ČT24)

Kolem 12 000 osob bylo v noci na středu evakuováno kvůli rozsáhlému požáru u středomořského střediska Bormes-les-Mimosas na jihovýchodě Francie. Přibližně 3000 z evakuovaných jsou lidé, kteří v regionu kempovali. S odkazem na sdělení hasičů o tom informovala agentura AFP.

„Požár začal kolem půlnoci. Evakuace osob probíhala, zatímco se požár rozrůstal. V regionu bydlí mnoho lidí a v letních měsících se populace díky návštěvníkům obvykle zdvojnásobí či ztrojnásobí,“ řekl AFP jeden z hasičů v departementu Var.

Správa departementu Var uvedla, že plameny se v důsledku silného větru rychle šířily a sežehly 800 hektarů. Do hašení požáru bylo zapojeno 540 hasičů, čtyři protipožární letadla a jedna helikoptéra.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže je oblast v letních měsících vyhledávána i českými turisty. „Momentálně se snažíme získat informace od našich členských organizací. Zatím se zdá, že jsou jejich klienti v bezpečí a teprve se zjišťuje, zda bude také nutné je evakuovat,“ řekl Papež.  

Požáry sužují jihovýchod Francie a Korsiku, kde dlouho panuje sucho, už od pondělí, popelem lehlo na 4000 hektarů lesa a nízkého porostu. Zasaženy jsou departementy Haute-Corse, Vaucluse, Alpes-Maritimes a Var. Celkem bylo nasazeno 4000 hasičů a 19 protipožárních letadel.

V departementu Var bylo lehce raněno nejméně sedm hasičů a jeden další utrpěl popáleniny druhého stupně; na Korsice se nadýchalo kouře 15 policistů. Na Korsice musely být evakuovány stovky domácností.

Požáry od Jadranu po Iberský poloostrov

Dosavadní průběh letošního léta s sebou přinesl rozsáhlé lesní požáry na řadě míst evropského kontinentu. V minulém týdnu zasáhly plameny pobřeží Jadranského moře v Chorvatsku a Černé Hoře.

Od začátku léta bojuje s lesními požáry Itálie, nejvíce je postižená Sicílie. Sedm set turistů muselo před nedávnem narychlo opustit zdejší přímořské letovisko San Vito Lo Capo. Turisté prchali na lodích, protože příjezdová cesta do městečka byla neprůjezdná. Podobný osud postihnul stovky lidí na jihu Španělska.

Tragické inferno zažili v polovině června obyvatelé Portugalska. Lesní požáry v centrální části země si vyžádaly více jak šedesát lidských životů, většina z obětí uhořela v autech, když se pokoušela uniknout před běsnícím ohnivým živlem. V centrální části země stále hoří, s ohněm tam bojuje více než 2300 hasičů a 700 vozidel.

Vydáno pod