V Austrálii je hitem psí dárcovství krve

Psí dárcovství krve (zdroj: ČT24)

Mezi zvířaty se začíná šířit dárcovství krve. Vlastníci psů po žádostech veterinářů začínají chodit na odběry, které pomáhají ostatním mazlíčkům. Zakladatelka psí krevní banky v Austrálii chce projekt ještě rozšířit.

Třeba fenka Alou žije jen díky transfúzi, kterou dostala od dvouleté Roo. „Museli jsme se rozhodnout, jestli podstoupíme operaci, nebo zda bude ohleduplnější ji nechat uspat,“ uvedla majitelka Alou Dianne Davidsonová.

Stejně jako lidé, i psi mohou darovat krev. Bez předem připravených zásob se ovšem veterináři musí často spoléhat na krev vlastních mazlíčků zaměstnanců veterinárních klinik, což může být zdlouhavé.

„Potřebujete krev a potřebujete ji rychle. Nemůžete shánět dárce, vozit ho na kliniku a provádět odběry,“ konstatovala lékařka veterinární pohotovosti Taleta Hompasová.

V současnosti chodí na veterinární pohotovost v Canbeře darovat krev pravidelně 35 psů se svými majiteli. „Odběr je velice rychlý, zabere mezi pěti a deseti minutami. Většinou po něm dáme dárci ještě kapačku,“ vysvětlila Hompasová.

Odběr krve
Zdroj: Joern Pollex/ISIFA/Getty Images

V nejbližší době klinika plánuje rozšířit odběry i na kočky. „Myslím, že v Austrálii není mnoho krevních bank s kočičí krví. V budoucnu bychom chtěli mít banku, která by poskytovala psí i kočičí krev veterinárním klinikám v celém regionu,“ nastínila lékařka.

Majitelce Roo, která svou krví už život zachránila, se krevní banka zdá jako výborný nápad. „Je těžké se nerozbrečet, Roo pro mě znamená všechno, stejně jako Alou pro Dianne. A chtěla bych, aby tu stejná služba byla i pro ni, kdyby ji potřebovala,“ podotkla Bella McGrathová.

Veterináři odhadují, že zvláště při úrazech, kdy se nedá operace předem naplánovat a zákrok nesnese prodlení, by dostatečné zásoby krve mohly zvýšit úspěšnost jejich zákroků o desítky procent.