Rusové nám posílají zbraně, tvrdí někteří bojovníci Talibanu. Moskva to odmítá

Afghánské radikální hnutí Taliban údajně dostává zbraně z Ruska. Tvrdí to někteří povstalci, kteří je drží v rukou na videozáznamech, jež získala americká televize CNN. Moskva ale všechna taková obvinění v minulosti popřela.

Na záběrech televize CNN vystavuje maskovaný bojovník Talibanu svoji výzbroj. Kulomety a pušky prý dostal zadarmo v provincii Kundúz, kam je podle něj dovezli Rusové ze sousedního Tádžikistánu.

Na západě Afghánistánu zase ukazují zbraně, které měli povstalci získat od zdrojů napojených na ruskou vládu. „Tyto zbraně dostali bojovníci velitele Mullaha Hajbatulláha od Rusů přes Írán,“ tvrdí velitel povstalecké skupiny v Herátu. 

Odstřelovací pušky, kalašnikovy a kulomety na videozáznamech zkoumali američtí odborníci na zbraně, žádné ruské označení ale na nich nenašli. Jednoznačné důkazy o přímém zapojení Moskvy tak dál chybí.

O tom, že Kreml radikály podporuje, nepochybuje ani americké velení v zemi. „Ne, to nepopírám,“ odpověděl velitel mezinárodních sil v Afghánistánu John Nicholson na dotaz, zda nepopírá, že Rusové posílají zbraně.

Čím dál větší množství ruských zbraní v rukou radikálních islamistů registruje v posledních měsících afghánská armáda i vláda. „Rusové říkali, že udržují kontakt s Talibanem, ale my máme hodně zpráv od jiných lidí, že vyzbrojují Taliban,“ říká ředitel vládního mediálního a informačního centra Sediq Sediqi.

Moskva: Své zbraně používáme jen proti IS

Moskva všechna nařčení z vyzbrojování opozičních povstalců odmítá. Hájí se tím, že svůj arzenál nasazuje jen proti bojovníkům z teroristické organizace Islámský stát, stejně jako mezinárodní koalice.

Afghánistán se tak znovu stává bojištěm velmocí – jen si vyměnily svoje pozice. V osmdesátých letech minulého století Sovětský svaz poslal do země padesát tisíc vojáků na podporu komunistické vlády, povstalecké skupiny mudžáhedínů zásobovali Američané zbraněmi za miliardy dolarů.

Rozvrácené zemi pak vládlo hnutí Taliban, které po teroristických útocích z 11. září svrhly Spojené státy. Po stažení jejich vojsk ale moc radikálů roste. Rusko nechce ztratit svůj vliv v regionu a podle Západu teď hraje na obě strany.