Britský pár opět u soudu. Umírajícího kojence chce do domácí péče

Britští rodiče chtějí poslední chvíle strávit se svým umírajícím synem doma (zdroj: ČT24)

Britští rodiče nevyléčitelně nemocného jedenáctiměsíčního Charlieho Garda se znovu obrátili na soud, aby jim splnil „poslední přání“. Po lékařích chtějí, aby jejich syn mohl zemřít doma. Podle nemocnice to ale neumožňuje komplikovaný stav dítěte.

Charlieho rodiče Chris Gard a Connie Yatesová v pondělí vzdali dlouhodobou snahu o využití experimentální léčby k záchraně svého potomka.

„Strávíme teď poslední drahocenné chvíle s naším synem Charliem, který se bohužel nedočká svých prvních narozenin za necelé dva týdny. V těchto velice těžkých chvílích žádáme o respektování našeho soukromí. Charlie, maminka a tatínek tě moc milují, vždycky jsme tě milovali a je nám moc líto, že jsme tě nemohli zachránit,“ uvedl otec kojence.

Kompromisem by mohl být hospic

Rodiče dali najevo, že se chtějí s lékaři dohodnout, jak by jejich synovi mohlo být umožněno zemřít doma. Nemocnice Great Ormond Street Hospital tvrdí, že by přání rodičů ráda splnila, ale poskytnutí intenzivní péče Charliemu mimo zdravotnické zařízení není jednoduché.

Rodiče těžce nemocného Charlieho přicházejí do nemocnice předat petici
Zdroj: Reuters

Soudce podle BBC uvedl, že nemocnice jako kompromisní řešení navrhla přemístit chlapce do hospice. Poznamenal také, že „jde o problémy, které volají po vyřešení“. Soudce zřejmě vynese verdikt ve středu.

Charlie trpí nevyléčitelným syndromem mitochondriálního vyčerpání známým pod zkratkou MDDS. Vzácná nemoc se projevuje postupným ochabováním svalstva a poškozením mozku. Americký neurochirurg japonského původu Michio Hirano doporučil rodičům takzvanou nukleosidovou terapii.

Zástupci nemocnice ale u soudu upozornili, že nebyl se stavem dítěte plně seznámen a poprvé ho spatřil teprve před týdnem.

„Faktem je, že nepředstavil žádné podrobnosti o tom, jak by mohl zachránit jeho život, nebo změnit vývoj prognózy. Musím říct, že je opravdu poměrně kruté dávat rodičům naději, že kdyby se něco udělalo jinak, kdyby to miminko léčili dříve, že by to hrálo roli,“ prohlásil britský vědec a profesor na Imperial College v Londýně Robert Winston.

Podporovatelé rodičů se v neděli sešli před nemocnicí
Zdroj: Reuters

Loni v srpnu se Charlie narodil jako zdánlivě zdravé dítě, bez komplikací, s běžnými rozměry a váhou. Po měsíci si však rodiče všimli, že oproti stejně starým novorozencům má problémy s motorikou. Když začal mít problémy s dýcháním, rodiče ho odvezli do nemocnice, kde už od října s chorobou bojuje.

Kontroverzní případ si získal mezinárodní pozornost. Za dítě se postavili papež František i americký prezident Donald Trump. „Pokud můžeme trochu pomoci Charliemu Gardovi jako naši přátelé ve Velké Británii a papež, rádi to uděláme,“ vzkázal dříve šéf Bílého domu na Twitteru.

Cesta do Prahy zachránila život malému Ashyovi

Britské soudy čelí už delší dobu kritice, že opomíjejí zahraniční léčbu a rodiče nemocných dětí dohánějí k zoufalým činům. Před třemi lety manželé Kingovi svého syna Ashyu unesli, aby se v Praze mohl podrobit protonové léčbě rakoviny.

Rodiče tehdy odvezli chlapce po odoperování nádoru bez vědomí lékařů z Velké Británie do Španělska, kde prý chtěli prodat rekreační nemovitost, aby měli prostředky na léčení.

V Británii na ně však zatím byl vydán zatykač kvůli zanedbání péče. Španělské úřady pár zadržely a poslaly na několik dnů do vazby, než mohla rodina odletět do Prahy. Na úhradu léčby v pražském protonovém centru potřebují 1,8 milionu korun, částku nakonec získali ze sbírky.

Ashya se svou matkou
Zdroj: ČT24

Ashyova pražská léčba trvala šest týdnů a byla rozdělena do dvou etap. Prvních 13 ozáření se zaměřilo na celý mozek včetně míchy. Lékaři tak zajišťovali, aby se zhoubné cesty nešířily mozkomíšním mokem do těla.

Dalších 17 ozařování bylo cíleno na místo mozkového nádoru. V jeho blízkosti jsou mozková centra pro srdce, plíce, játra a střeva. Proton sníží riziko jejich poškození. Dnes je Ashya zdravý, rehabilituje a chodí do školy ve Španělsku.