Na Krétě zadrželi dva Čechy, kteří měli provádět nelegální archeologické výkopy

Úřady na Krétě zadržely dva Čechy, kteří na archeologickém nalezišti v oblasti Chania prováděli výkopové práce. Informoval o tom řecký server tilestwra.com. Oba zadržení podle něj čelí obvinění z porušování předpisů o ochraně kulturního dědictví, neboť se pohybovali na místě s přísným zákazem vstupu. Oba muži byli propuštěni na kauci a české úřady již řeší jejich návrat domů, řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

„Na českou ambasádu v Aténách se obrátil jeden z dvojice českých občanů s tím, že byli 21. července zadrženi policií na Krétě v oblasti Chania,“ uvedla Valentová. „Policie je zadržela z toho důvodu, že detektory kovů prohledávali oblast, která je archeologickým nalezištěm, kde je striktně zakázáno se bez povolení pohybovat,“ doplnila.

Policie v jejich autě zabavila několik kovových a bronzových předmětů a také mapy ostrova a archeologických nalezišť. U sebe měli podle policie také dva detektory kovů a dvě motyky. Zadrženým Čechům je 33 a 35 let a prováděli výkopy u města Kissamos v oblasti Chania na severozápadě ostrova, píše řecký web.

Muži byli zadrženi v pátek, při výslechu byly s pomocí české ambasády řecké prokuratuře předloženy jejich čisté trestní rejstříky a některé další dokumenty a v úterý byli oba propuštěni na kauci. „Ve spolupráci s naší ambasádou se řeší jejich odjezd do České republiky,“ doplnila Valentová. Případem se podle mluvčí bude zabývat soud, termín jeho jednání ale ministerstvo zatím nezná.