Korsiku a Saint-Tropez ohrožují požáry. Místní obyvatelé mluví o apokalypse

Jihovýchod Francie a Korsika bojují od začátku týdne s rozsáhlými požáry. Kvůli ohni bylo v nejpostiženějších oblastech evakuováno více než sto domácností. Úřady dočasně uzavřely provoz na dálnici a železnici, omezena byla i místní hromadná doprava.

Jihovýchod Francie trápí posledních několik týdnů velké sucho. Podle posledních informací požáry zničily celkem přes tři tisíce hektarů půdy. Jejich příčina je zatím neznámá.

Oheň vypukl asi deset kilometrů od oblíbeného střediska Saint-Tropez. V oblasti je hodně domů a vede tam jen málo přístupových cest. Kvůli silnému větru se oheň rychle šíří.

Úřady už evakuovaly místní obyvatele i turisty. Jako náhradní přístřešky slouží divadla a tělocvičny.

„Včera jsme trávili běžný večer s přáteli, když jsme zahlédli helikoptéry. Dým jsme nejdříve neviděli, z helikoptéry ale krajinu kropily vodou - pak jsme si všimli velkého kouřového mraku, který stále rostl,“ uvedl turista Charloy Adnane.

Stovky hasičů v noci bojovaly s plameny i na Korsice. Patnáct set hektarů lesa padlo popelem, požár už je ale v této oblasti pod kontrolou. „Je to apokalypsa. Bydlím kousek odsud, ale nemůžeme jít domů. Naše stavení obklíčily plameny,“ sdělil jeden z místních obyvatel.

Někteří ráno zjišťovali, co zbylo z jejich majetku. „Je to katastrofa. Třicet let jsme tady na tom pracovali. Byl to náš ráj. Tohle bude ještě hodně těžké,“ říká Joelle Serreová.

S živlem v postižených oblastech bojuje na 2000 požárníků a 19 protipožárních letadel. U Saint-Tropez byli zraněni čtyři hasiči, na Korsice se patnáct policistů nadýchalo kouře. Francie požádala Evropskou unii o pomoc v podobě dalších dvou letounů na hašení ohně.

Oheň ničí oblast u Saint-Tropez i turisty oblíbenou Korsiku (zdroj: ČT24)