Na Kosu sčítají škody po zemětřesení. Odneslo to hlavně historické centrum

Události: Kos se vzpamatovává ze zemětřesení (zdroj: ČT24)

Po pátečním zemětřesení, které si na řeckém ostrově Kos vyžádalo dva lidské životy a asi 120 zraněných, se situace vrací k normálu. Večer však místní obyvatele a turisty vyděsily dva relativně silné následné otřesy. Úřady sčítají škody a skončilo také prohledávání trosek, pod kterými nebyly nalezeny žádné další oběti. Podle expertů šlo o nejsilnější otřesy v oblasti za několik desítek let. Na ostrově je na dvě stě tisíc turistů, včetně stovek Čechů.

Stovky místních lidí i turistů přespaly z pátku na dnešek v parcích, olivových hájích nebo v autech. Podle řeckých úřadů je poničeno méně budov, než by se u zemětřesení o síle 6,6 stupně očekávalo. Škody jsou na asi devíti desítkách budov. Kvůli lehkým škodám zůstane na několik dnů uzavřeno místní archeologické muzeum a také hrad. 

Nejvíce zasažené bylo historické centrum města Kos. Tam v pátek přišel o život jeden občan Turecka a jeden Švédska. Otřesy tu silně poničily jeden kostel, dvě mešity a několik barů. „Trosky jsou prohledány, škody ale zatím vyčíslené nejsou. Nicméně je potvrzeno, že pod troskami nejsou žádní nezvěstní,“ uvedla publicistka Soňa Dorňáková Stamu.

„I přes sílu zemětřesení nebyla poškozena infrastruktura ostrova. Statici dále kontrolují statiku všech státních budov, ale i hotelů, a oznámili, že podle nich zemětřesení až na malé výjimky nepoškodilo hotely a penziony,“ dodala. Někteří turisté ale museli dovolenou kvůli škodám na hotelech předčasně ukončit, protože úřady pro ně neměly náhradní ubytování.

Publicistka Dorňáková Stamu: Trosky jsou prohledány, nikdo pod nimi není (zdroj: ČT24)

Na Kosu pobývají také stovky českých turistů. Podle informací jednotlivých cestovních kanceláří byli všichni v pořádku a dovolené neruší. Zástupci cestovních kanceláří registrují zatím jen jednotlivé žádosti o změnu místa dovolené místo objednaného pobytu na Kosu. Letiště na Kosu funguje, ráno na něj dorazil z Prahy plně obsazený spoj.

S největšími problémy se potýká námořní doprava – hlavní přístav ve městě Kos nefunguje. Řecká pobřežní stráž informovala, že do malého přístavu Kéfalos na západní straně ostrova přijel z pevniny první trajekt. Kvůli škodám, které otřesy napáchaly v přístavu ve městě Kos, se nyní bude používat právě Kéfalos. Kromě něj je v provozu také přístav Mastihari.

Následné otřesy byly poměrně silné

Seismologové upozornili, že v příštích týdnech a měsících lze očekávat slabší následné otřesy. Krátce po osmé hodně večer místního času dnes nastal otřes o síle 4,4 stupně, po němž následoval další, silný 4,6 stupně, informoval řecký geofyzikální ústav.

Podle agentury AP se po večerních otřesech mnozí obyvatelé a turisté shromáždili uprostřed hlavního náměstí Kosu, co nejdál od budov. Šlo o nejsilnější otřesy na Kosu od pátečního ranního zemětřesení.

Obyvatele středoitalských regionů Umbrie a Abruzzy v sobotu časně ráno probudilo a vylekalo zemětřesení o síle 4,2 stupně. Škody hlášeny nejsou. Centrum otřesů se nacházelo nedaleko městečka Amatrice, které zničilo zemětřesení loni v srpnu. Asi 300 lidí tehdy přišlo o život.