O. J. Simpson smí opustit vězení, rozhodli v Nevadě

Komise pro podmínečná propuštění rozhodla, že sportovec O. J. Simpson může v říjnu opustit nevadské vězení. Hvězda amerického fotbalu 70. let, komentátor a příležitostný herec si zde od roku 2008 odpykával trest za loupežné přepadení.

Na podzim 2007 Simpson s ozbrojenými pomocníky vtrhl do hotelového pokoje v kasinu v Las Vegas, kde měli být ubytovaní sběratelé sportovních trofejí. Odsud si odnesl předměty připomínající jeho sportovní kariéru. Sám Simpson během celého procesu tvrdil, že svým vpádem chtěl získat zpátky předměty, které sběratelé nabízeli neoprávněně na internetu. Soudkyně ho ale v prosinci 2008 poslala do vězení.

O podmínečné propuštění žádal Simpson už v roce 2013, tehdy ale neuspěl. Nyní komise rozhodla o jeho propuštění k 1. říjnu letošního roku. Simpsonův právník Malcolm Lavergne uvedl, že je jeho klient velice šťastný, s ohledem na Simpsonovu minulost se ale sám obává negativního mediálního ohlasu.

Tvář „procesu století“

Do dějin americké justice O. J. Simpson vstoupil hlavně v roce 1995, kdy ho porota v Los Angeles v jiném, zato mimořádně ostře sledovaném „procesu století“ zprostila obvinění z dvojnásobné vraždy jeho exmanželky Nicole Brownové a jejího přítele Ronalda Goldmana. Ty našla policie násilně ubodané v jejich bytě v Los Angeles v červnu 1994 a Simpson se stal jedním z hlavních podezřelých.

Mediální žně znamenal už jeho ozbrojený útěk v bílém autě, jehož trasu stínovalo dvacet televizních vrtulníků s běžícími kamerami – a stejně tak i celý proces, ve kterém tým obhájců přesvědčil porotu, že případ v neprospěch obžalovaného zmanipulovala rasistická policie. Následoval ale občanskosprávní spor, ve kterém se mimo jiné podařilo Simpsona usvědčit z vědomého lhaní před soudem. Za smrt obou lidí byl prohlášen odpovědným a byla mu uložena povinnost vyplatit pozůstalým odškodné 33,5 milionu dolarů.