Replika jediné české pirátské lodi bude závodit ve Finsku

Replika jediné české pirátské lodi bude závodit ve Finsku (zdroj: ČT24)

Česká plachetnice La Grace, která je replikou jediné skutečně české pirátské lodi, míří do Finska na mezinárodní závod Tall Ship Race. Loď je mezi námořními loděmi celosvětovou raritou. Při minulém šampionátu skončila druhá. I letos patří mezi favority.

Dvaatřicet metrů dlouhá plachetnice La Grace zvládne cestu přes oceán jen za pomoci hvězd. Posádka navazuje na skutečnou tuzemskou historii. Z českých zemí totiž pocházel mořeplavec a kartograf Augustin Heřman, který se stal dokonce korzárem v Americe. Česko tak mělo skutečného piráta v Karibiku. Posádka loď stavěla dva roky podle plánů ze 17. století.

„V roce 2008 se skupina lidí rozhodla, že Česká republika, která nemá moře, by ale mohla mít nádhernou a reprezentativní plachetnici. A protože jsme všichni dobrodruzi a trochu blázni, tak jsme se odstěhovali do Egypta a tam takovouhle loď postavili,“ popisuje kapitán lodi La Grace Josef Dvorský.

La Grace brázdí všechna světová moře a oceány. Ročně urazí trasu rovnou polovině cesty kolem zeměkoule. Sever Evropy je pro ni ale symbolický. Ze skandinávského dřeva je totiž vyrobena její paluba a kajuty.

Trocha čísel

Na lodi je 12 kilometrů lan, 400 metrů čtverečních plachet a vejde se na ni 35 členů posádky. To vše žene loď zhruba rychlostí osmi uzlů. A není jen výletní, plaví se deset měsíců v roce, školí kadety a veřejnost. „Není úplně jednoduché takovou loď uživit, a proto musí jezdit celoročně. Ale hrozně rád bych se už vrátil zase někam do tepla, do Karibiku,“ říká Dvorský.