Zátah na darknet. Policie zavřela dva z hlavních černých trhů se zbraněmi a drogami

FBI ve spolupráci s Europolem vyřadila z provozu dvě ze tří největších stránek, přes které se po internetu prodávají na černém trhu zbraně či drogy. Americký ministr spravedlnosti označil vyšetřování, které vedlo k uzavření stránek AlphaBay a Hansa, za jedno z nejdůležitějších tohoto roku.

Prostřednictvím AlphaBay se prodávají především drogy, falešné osobní doklady a zbraně. Více než 200 tisíc lidí si přes tyto stránky koupilo desetitisíce ilegálních produktů, včetně tvrdých drog, které jim byly často doručeny jednoduše poštou. „Víme o několika Američanech, které zabily drogy z AlphaBay,“ uvedl americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions.

Na vyšetřování se podílely policejní jednotky v několika zemích včetně USA, Německa, Francie, Británie, Thajska, Kanady a Litvy. Na samotné akci se podle agentury APA podílely kromě Europolu a amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) například také americká Agentura pro potírání narkotik (DEA).

Internetový publicista Daniel Dočekal: Lidé si na darknetu mohou objednat i vraždu (zdroj: ČT24)

„Možnosti obchodníků s drogami a dalších závažných kriminálníků na celém světě dnes utrpěly vážný zásah,“ řekl výkonný ředitel Europolu Rob Wainwright.

Zatýkalo se v Thajsku i v Německu

V souvislosti s uzavřením webů se také zatýkalo. Pátého července byl v Thajsku zadržen údajný správce AlphaBay 26letý Kanaďan Alexandre Cazes. Na akci spolupracovaly americké, kanadské a thajské úřady.

Infrastruktura marketu Hansa byla lokalizována v Nizozemsku. V Německu byli zadrženi dva jeho administrátoři a v Nizozemsku, Německu a Litvě byly zajištěny servery. Nizozemská policie kromě toho našla adresy desetitisíců zahraničních zákazníků.

Přes takzvaný darknet, obtížně přístupnou část internetu využívanou k nelegálním účelům, obchodoval se zbraněmi také muž, který dodal pistoli a munici útočníkovi z Mnichova.