V čele Indie stane vládní kandidát Kóvind, bývalý člen extremistické bojůvky

Novým indickým prezidentem byl zvolen favorit Rám Náth Kóvind, podporovaný vládní koalicí. Posílí pozici vládních stran, píše agentura AP. Kóvind patří k takzvaným dalitům, což jsou členové komunity nedotknutelných, tedy nejnižší vrstvy obyvatelstva nezařazeného do žádné kasty.

Nový prezident před svým zvolením uvedl, že hodlá dodržovat demokratické a sekularistické principy indické ústavy. „Respektuji indickou ústavu. Žádný politický zájem nemůže být postaven nad pravidla, která jsou zakotvena v této knize,“ řekl.

Jednasedmdesátiletého Kóvinda podporuje vládní hinduistická Indická lidová strana (BJP). Získal bezmála 66 procent hlasů. V minulosti byl členem Národního svazu dobrovolníků (RSS - Ráštríj Svajamsévak Sangh).

Jde o extremistické hinduistické násilnické bojůvky napojené na BJP, jež byly v minulosti třikrát zakázané a patřil k nim i nynější premiér Naréndra Módí. Ten již uvedl, že se těší na spolupráci s novou hlavou státu.

Kóvind nahradí ve spíše ceremoniální funkci Pranába Mukherdžího, který je hlavou státu od roku 2012. Kóvindovou soupeřkou byla bývalá diplomatka Míra Kumárová, za kterou stál opoziční Indický národní kongres (INC). Jeho šéfka Sonia Gándhíová vyzvala poslance, aby vybrali Kumárovou a chránili tak sekulární hodnoty země.

Hlas v prezidentských volbách odevzdává v Indii 4896 členů obou komor národního parlamentu i regionálních zákonodárných sborů, kde má většinu BJP.